Groep in Grote Kerk Delft
12 juli 2024

Delft: Learning from the past, designing for the future

Door Mahlee Plekker

Rubrieken

Een prachtig historische binnenstad, dáár denken veel mensen aan als ze aan Delft denken. Maar het is juist de combinatie tussen creativiteit, innovatie, technologie én die compacte binnenstad die het plaatje van congresstad compleet maken. Tijdens het MPI flagshipevent Crossing Borders stapten we in de tijdmachine van niemand minder dan Antoni van Leeuwenhoek en bewegen we ons via verschillende inspirerende tracks tussen het heden, verleden én de toekomst van zowel Delft als de evenementenbranche.

De stad als venue

Doordat Delft goed beloopbaar is, kunnen de verschillende eventlocaties perfect worden gecombineerd. Zo zet Delft Convention Bureau de stad graag in als congrescentrum. En dat is precies hoe we de stad vandaag tijdens Crossing Borders mogen ervaren. Zo bieden de korte wandelingetjes door de stad de event- of congresbezoeker niet alleen een beleving, maar ook netwerktijd én de mogelijk om tussen de sessies door de benen te trekken.

Stad vol verhalen

Willem van Oranje, Hugo de Groot en Johannes Vermeer, maar ook Antoni van Leeuwenhoek waren beroemde Delftenaren. De verhalen liggen hier op straat. De personificatie van de laatste heet ons van harte welkom in de Oude Kerk Delft en samen met dagvoorzitter Desiree Hoving en Dennis Luijer worden we meegenomen in het plan van de dag: denken vanuit een ander perspectief. Nieuw, anders, Eureka! Vanuit de Oude Kerk naar Museum Prinsenhof is het een kwestie van het oversteken van de Oude Delft. Het museum huist in het voormalige hof van Willem van Oranje en is een prachtige mix van oud en nieuw. In de sfeervolle Mandelezaal – met spectaculaire glazen overkapping, richten we ons onder leiding van Ingrid Rip van Delft Convention Bureau op het zien van nieuwe perspectieven. De daarop volgende Eureka-momenten zullen de impact van de toekomstige evenementen van de aanwezige eventprofessionals ongetwijfeld vergroten.

In- en uitzoomen

Inzoomen – zoals Antoni van Leeuwenhoek dat als grondlegger van de microbiologie met zijn microscoop deed – doen we tijdens een nieuwe subsessie in Huis van Meerten, dat weer een klein stukje verderop in de Delftse binnenstad ligt. We duiken hier in een case study van Rachel Viersma-Assen (Assistent Manager Ronald McDonald Huis Den Haag & Huiskamer Delft) en leren zo in kleine groepjes verspreid door dit prachtig historische pand (en tuin!) hoe we verder kunnen kijken dan onze eigen denkpatronen en kaders.

Na een zonovergoten lunch op het terras van De Waag wandelen we verder naar DOB-Academy, waar we ons voor de Track Toekomst richten op het evenement van morgen. Een passendere locatie is haast niet te bedenken, want bij DOB-Academy is kennisuitwisseling key. Samen met Nicole Fontein van TU Delft zoeken we naar oplossingen voor de vervoersbewegingen van de eventbezoeker van de toekomst. Ook bij Hotel Arsenaal by WestCord Hotels doken we in een real life case. Syan Schaap (Crowd and Event Safety specialist) en Sanne Kuipers (Logistics Community Brabant & Breda University of Applied Sciences) namen ons mee door de learnings van de huldigingen van Feyenoord. Inspirerend, en éxtra passend op een dag die we afsloten bij Theater de Veste onder het genot van een verzorgde borrel en de wedstrijd van Oranje!

Kruisbestuiving

Kijken vanuit nieuwe (andere?!) perspectieven bleek de rode draad van Crossing Borders, waarmee Delft heeft laten zien dat er volop kruisbestuiving bestaat tussen evenementen, lokale initiatieven en de innovatieve kracht van de TU Delft. En dat is precies hoe Delft impactvol wil zijn voor evenementen!


Foto’s: Jan Buteijn / Butino