De wind in de haren tijdens Expeditie Vlieland – Friesland style!De wind in de haren tijdens Expeditie Vlieland – Friesland style!
Back Back Nieuws

De wind in de haren tijdens Expeditie Vlieland – Friesland style!

08 november 2022

De wind in je haren, de zon op je wangen en je voeten in het zand of de zee. Op Vlieland bepalen de elementen! Dat het eiland daarmee garant staat voor onthaasten en uitwaaien, dát willen Meet in Friesland en Bureau Vlieland ons tijdens het voorbeeldprogramma Expeditie Vlieland graag zelf laten ervaren. In twee dagen maken we kennis met dat bijzondere eilandgevoel, waardoor je dichtbij huis even ontzettend weg bent!

Het cliché blijkt waar, je trip begint echt al op de boot. De vroege veerboot van Harlingen naar Vlieland, zodat we alles kunnen halen uit de twee dagen die we op het eiland doorbrengen.

Op zeehondensafari

Alles op Vlieland is dichtbij, dus we droppen de koffers bij het hotel, terwijl de (elektrische) fietsen van Jan van Vlieland al op ons staan te wachten. Onze expeditie begint met een zeehondensafari onder leiding van Quinten de Graaf van Zeehondentochten Vlieland. Met de wind in onze haren – de snelheid van de boot zorgt voor een flinke adrenalinestoot – zien we de stranden van Vlieland voorbij schieten. Eenmaal aangekomen bij de zandplaat gaat de motor uit en dobberen we in stilte verder. We zien er niet zomaar ééntje, er liggen hónderden zeehonden te genieten van de zon. Ze zijn hartstikke nieuwsgierig: terwijl de zeehonden rondom de boot zwemmen is er tijd genoeg om naar de verhalen van Quinten te luisteren.

Overal om je heen is natuur

Zeewind maakt hongerig, daar hadden ze bij Havenpaviljoen De Dining al rekening mee gehouden. Met hernieuwde energie verruilen we de zeebenen voor de fiets om de rest van het eiland te verkennen. Vlieland heeft rond de 1200 inwoners en is daarmee de dunstbevolkte gemeente van Nederland. Overal om je heen is natuur, dat leent zich perfect voor een evenement waarbij uitwaaien of teambuilding de voornaamste doelen zijn. Overal op het eiland zijn plekken die geschikt zijn voor degelijke evenementen: foodtrucks op een open plek in het bos, samen kamperen op een privékampeerterrein zoals Camping de Lange Paal of een feest in de duinen. Eilanders Karla Moust en Erwin Soolsma van Bureau Vlieland kennen de beste plekjes en weten precies hoe de hazen lopen op Vlieland. Zij kunnen dus de mooiste programma’s voor je op maat maken.

Oude zeevaarderskerk als evenementenlocatie

De Nicolaaskerk uit 1647 is als oude zeevaarderskerk de enige kerk op het eiland. De steunberen zijn van de mast van een oud zeilschip, de kansel is gemaakt van gejutte kastjes uit een kapiteinshut en een van de kroonluchters werd geschonken door Michiel de Ruyter. Extra uniek dat dit prachtige gebouw tegenwoordig ingezet kan worden als evenementenlocatie. Tijdens Into the Great Wide Open werd hier een filmproductie gedraaid, tot 250 personen is hier van alles mogelijk.

Rode kabouter en een parel

De vuurtoren van Vlieland wordt door zijn opvallende rode jas liefkozend de Rode Kabouter genoemd. Het stralende hoogtepunt van het eiland is inmiddels niet meer bemand, maar is nog wel te bezoeken. Al is het maar voor een blik op het schitterende uitzicht over het eiland en de Waddenzee. De laatste vuurtorenwachter schijnt bovendien schitterende verhalen te kunnen vertellen.

Terwijl we afdalen, zien we de rode terreinwagen van oesterman Vincent al rijden. We treffen hem aan de rand van het Wad voor oesters en champagne. Maar niet voordat we zelf aan de slag gaan, deze luxe traktatie blijkt een doe-het-zelf-variant: de oesters gaan we zelf rapen! Met bemodderde schoenen – daar had de organisatie ons natuurlijk al op voorbereid – smaakt een eigengevonden oester met Vlielandse bubbels natuurlijk fantastisch. En dan volgt misschien wel de grootste verrassing: één van de oesters blijkt een kleine parel te bevatten. Een kans van 1-op-15000!

Adembenemende sterrenhemel

Nadat we onszelf opgefrist hebben in het hotel, fietsen we naar Strandpaviljoen ’t Badhuys waar we genieten van een driegangenmenu. We sluiten de avond af met een knapperend vuur op het strand en onze hoofden in de sterren. Vlieland is een van de plekken in Nederland met de minste lichtvervuiling, dus de sterrenhemel is met helder weer adembenemend.

Na een ontspannen ochtend waarin zowel uitgeslapen, gewerkt, hardgelopen of gezwommen werd, ontmoeten we elkaar op Kampeerterrein Stortemelk. Deze camping van 27ha en 3500 plaatsen heeft verschillende glampingopties, een nieuwe groepsaccomodatie, een eigen evenementenruimte en verschillende unieke boshuisjes. Hoe zouden deze in te zetten zijn voor groepen? De creativiteit gaat hier direct stromen!

Strandjutten en boogschieten

Dat er volop verhalen op en rondom het eiland liggen begrepen we gister al, maar Orfeus van Vlieland Outdoor Center is ons orakel van de dag. Tijdens het strandjutten vertelt hij honderduit. Het strand is gelukkig opvallend schoon, de inzet van de eilanders en toeristen om het eiland zo schoon mogelijk te houden werpt zijn vruchten af! Naast strandjutter is de karakteristieke Orf ook eigenaar van Vlieland Outdoor, in te zetten voor uiteenlopende strandactiviteiten, zoals in ons geval boogschieten, strandgolf en vliegeren.

Het is extra leuk om hierna wat specialiteiten van het eiland te proeven. Versgebrande koffie van Baken Vlieland - de enige branderij op het eiland. Lunch met broodjes en soep met eilandkruiden van Roland Bakker van Restaurant Zuiver Vlieland en bier – wederom met de bijzondere eilandkruiden én het geprezen eilandwater – van Bierbrouwerij Fortuna Vlieland. Groen, groener, groenst: overal proef je de bijzondere smaken van het eiland. We sluiten af met een rondleiding door de brouwerij, die met het bijzondere houten gebouw midden in de duinen een niet te missen locatie is.

Daar waar het afsluiten van een trip weleens een chaotische bedoening is, is op Vlieland niets minder waar. Alles gaat in het fijne, kalme eilandtempo. Fietsen worden gedropt, laatste souvenirtjes in de tassen gestopt. Alleen het afscheid nemen is minder… Met dat eilandgevoel zit het wel goed!

Expeditie Vlieland is een voorbeeldexpeditie en één van de vier voorbeeldprogramma’s die Meet in Friesland samenstelde ter inspiratie. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor zakelijke evenementen in het eigenzinnige Friesland? Neem dan contact op met Meet in Friesland.

Tekst: Mahlee Plekker

Foto’s: Mitch De Pon

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!