De eigen wijze van GulpenerDe eigen wijze van Gulpener
Back Back Locaties

De eigen wijze van Gulpener

06 augustus 2018

Vrije brouwer Gulpener heeft het meest complete bierbeleving- en kenniscentrum van Nederland vormgegeven. Het Gulpener Brouwlokaal heeft een geheel eigen ziel en is een waar walhalla voor de echte biergenieter. Hier kom je alles te weten over speciaal bieren, ambachtelijke brouwprocessen en de duurzame filosofie van deze onafhankelijke familiebrouwerij in het heuvelachtige uiterste zuiden van ons land.

‘We zijn streng in onze commitment aan ‘The 25 Mile Concept’. Alles wat we nodig hebben voor de ultieme bierbeleving betrekken we uit een straal van 40 km om ons brouwlokaal vertelt Yves Geraedts, bedrijfsleider Gulpener Brouwlokaal. Van wat we in de keuken gebruiken is 90% biologisch en uit de regio. We weten exact waar groenten, elk stukje vlees en het graan van ons brood vandaan komt. Op dit vlak valt nog altijd winst te behalen en daar werken we continue aan.

Met onze partnerboeren onderhouden we een duurzame relatie en hebben we ambities en groeiplannen. We zijn steeds op zoek naar nieuwe producten voor in ons assortiment en partijen uit de regio bieden aan om samen met ons nieuwe producten te ontwikkelen.

Bierbeleving

'We laten zoveel mogelijk mensen kennis maken met en genieten van onze omgeving, bieren, werkwijze en gedachtegoed. Regelmatig ontvangen we studenten van de nabijgelegen Butlerschool en vertellen we locals en toeristen waar we mee bezig zijn. We verzorgen voor intieme gezelschappen of groepen van 20 tot 90 personen enerverende rondleidingen die worden afgesloten met een proeverij waarbij de biersommelier je alles uitlegt over de smaak van de verschillende speciaalbieren. Vanuit het centrale Biertheater ga je mee op ontdekkingstocht langs het Studielab en de Bierwinkel via de Smaakbibliotheek en de Microbrouwerij naar het Eetcafé en de Hoptuin.

‘Brouw mee met de Brouwer’ is een dagvullend arrangement waarbij je alles leert over de ingrediënten en hoe deze worden toegepast in het brouwproces. In de Microbrouwerij kun je als eigen brouwmeester experimenteren met smaak en ingrediënten. Onder toeziend oog van de brouwer ontwikkel jij je eigen receptuur voor jouw unieke bier.

Naast rondleidingen en excursies kunnen bedrijven, verengingen en organisaties terecht voor zakelijke arrangementen. Het Brouwlokaal heeft verschillende inspirerende vergaderruimtes beschikbaar voor uiteenlopende getale, uiteraard voorzien van de modernste technieken. De zakelijke klant kan hier terecht voor incentives, vergaderingen en presentaties met aansluitend een proeverij, diner, buffet of BBQ. Dagvullende programma’s stellen we in goed overleg samen. Onder andere medewerkers van Gall & Gall en het hoofdkantoor van Jumbo zijn graag bij ons te gast. Zakelijke allianties en relaties komen regelmatig Gulpener beleven maar iedereen die van bier wil genieten en er meer over wil weten is van harte welkom. We zijn uitstekend bereikbaar via de snelwegen en liggen centraal gesitueerd in de dorpskern van Gulpen. Achter de brouwerij hebben we een mooi terras tussen de struiken in onze hoptuin waar het goed toeven en proeven is.'

Vrij en verantwoord

Gulpener is een vrij bedrijf en valt niet onder één of andere magnaat. ‘We zijn vrij om onze eigen keuzes te maken en ons onderbuik gevoel is hierbij leidend', aldus Jean- Paul Rutten, 8e generatie brouwers.

Gulpener is flink groeiende en heeft de ambitie van de huidige 112.000 HL naar de 120.000 HL te gaan. ‘Op het gebied van duurzaamheid maken we grote slagen', vertelt Geraedts. 'Alle besluiten worden getoetst aan de normen van duurzaamheid. We streven ernaar een significante bijdrage aan de wereld te leveren.’

De familieband is voelbaar in het hele bedrijf. 'Er zijn mensen die hier al 25 en zelfs 40 jaar werken. Tussen de werknemers onderling heerst een gemoedelijke warme sfeer. Er is geen hiërarchie, we zijn betrokken bij elkaar en hebben een goede band met elkaar en de familie Rutten.'

Investeren in toekomstige generaties

'Momenteel zijn we het meest duurzame brouwhuis van Europa of zelfs de wereld aan het bouwen', zegt Geraedst met gepaste trots. 'Met onder andere inductie en windenergie creëren we een hoger rendement. Onze ambitie is om in 2030 volledig fossiele brandstof vrij te zijn. In mei/ juni 2019 zal de nieuwe brouwerij operationeel zijn. Door de nieuwe brouwketel halen we meer rendement uit onze grondstoffen en het brouwen wordt eenvoudiger en beter. Verschillende bieren, 16 soorten momenteel, kunnen in één ketel worden gebrouwen. We investeren in de toekomst zodat volgende generaties verder kunnen b(r) ouwen. Het draait bij Gulpener niet alleen om geld, meer om de wens een heel mooi merk te zijn.

Onze manier van omgaan met duurzaamheid werkt inspirerend en wordt gewaardeerd. We willen graag mensen uitnodigen en stimuleren eenzelfde weg te bewandelen. Daarvoor stellen we ons bedrijf op verschillende manieren open en beschikbaar. Duurzaam leven en ondernemen is niet altijd ver van je bed. Sterker nog, veelal liggen de mogelijkheden juist vlak onder je neus. Met energie en moeite kun je de mooiste dingen bereiken.'

Door > Nathalie Schalke

Fotografie > Gulpener Brouwlokaal

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!