Daan Roosegaarde brengt virusdodend UV-licht ‘Urban Sun’Daan Roosegaarde brengt virusdodend UV-licht ‘Urban Sun’
Back Back Nieuws

Daan Roosegaarde brengt virusdodend UV-licht ‘Urban Sun’

11 januari 2021

Ontwerper Daan Roosegaarde komt met een initiatief tegen het coronavirus. Hij bedacht een installatie met UV-licht dat virussen doodt, zonder dat het schadelijk is voor huid en ogen. De ‘Urban Sun’ moet openbare ruimtes veiliger maken, zodat het weer mogelijk wordt elkaar te ontmoeten. In Amsterdam of Rotterdam komt binnenkort een pilotproject met deze installatie.

Virusdodend UV-licht ‘Urban Sun’

De installatie Urban Sun moet ervoor zorgen dat virussen minder goed overleven in openbare ruimtes en dat menselijk contact op deze plekken weer toegankelijk wordt. Het project is, volgens Roosegaarde, geen uitwijkmogelijkheid voor het dragen van mondkapjes en vaccins, maar een onderdeel van de maatregelen. Het RIVM weet van het project en gaat binnenkort kijken naar de berekeningen en de onderzoeken van de Urban Sun. De Urban Sun kan volgens Roosegaarde een goede manier zijn om evenementen op een veilige manier door te laten gaan. Ruimtes met de installatie kunnen volgens de ontwerper voor 99,9 procent virusvrijer worden. Vliegtuigmaatschappij Boeing gaat de technologie zelfs gebruiken in vliegtuigen.

Onderzoek naar UV-licht

Roosegaarde ontdekte in 2018 al dat er UV-licht is dat virussen kan doden, zonder schadelijk te zijn voor mens en dier. Hij richtte daarna samen met Columbia University een team op van ontwerpers, techneuten, wetenschappers en virusexperts om onderzoek te doen naar deze vorm van UV-licht. Om operatiekamers te ontsmetten wordt al langer UV-licht gebruikt, alleen is dit soort UV-licht wel gevaarlijk voor de mens. Je kunt hierdoor namelijk verbranden en zelfs kanker krijgen. Het licht van Urban Sun gebruikt een kleinere golflengte en zorgt ervoor dat virussen gedood worden zonder schadelijk te zijn voor de mens.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!