Dé teambuildinghacks die jij moet weten!
28 May 2024Alex ten Klein van Windshift CATALYST weet het natuurlijk allang. Als eigenaar van de Nederlandse tak van teambuildingbedrijf CATALYST organiseert en bedenkt hij steeds nieuwe vormen van teambuilding en snapt precies wat tijdens een teamactiviteit wél werkt en wat je beter kan laten. Maar omdat hij – en CATALYST – vindt dat deze informatie voor iedereen nuttig is, delen zij deze hacks online. Alex: ‘Op teambuildingcoaches.nl kom je te weten hoe je teambuilding als strategisch instrument kunt gebruiken. Dus geen uitje met collega’s alleen maar voor de lol, maar richtlijnen om jouw activiteit óók inhoud te geven.’ Spoileralert: een greep uit de hacks delen we hier!
Teambuildingscoaches
Alex vertelt: ‘Het idee zong al een hele periode rond. Want wij kunnen wel weten hoe goed activiteiten met een visie op teamontwikkeling werken, dat geldt niet voor iedere medewerker die de teamactiviteit organiseert. Dus daar moeten we uitleg over geven. We hebben inmiddels jarenlange ervaring en weten wat goed werkt en wat minder slim is in deze branche. Op teambuildingscoaches.nl kun je het allemaal lezen én we voegen regelmatig nieuwe informatie en uitleg toe.
Hack #2: start met teambuilding!
Tijdens een meerdaagse personeelsbijeenkomst, wordt vaak gestart met trainingen, workshops en andere informatieve zaken die móeten. Alex: ‘De teambuilding komt pas het op einde, de laatste dag maar vaak zelfs de laatste uurtjes. Daarna wil iedereen aan de borrel. En dat is jammer want dan neemt men de positiviteit die tijdens deze teamactiviteit is ontstaan wel mee naar huis, maar tijdens de bijeenkomst heeft niemand er profijt van gehad.’ Daarom is hack #2: start altijd met teambuilding!
Hack #7: maak teambuilding verplicht!
‘Het is gek als de baas of manager niet meedoet’, aldus Alex. ‘En dat gebeurt toch vaak. Terwijl het juist zóveel doet met het team als je deze leidinggevende in een andere rol ziet. Je wil als team samen een doel bereiken en daar hoort de baas nu eenmaal bij. Hack #7 is dus: zorg ervoor dat ieder teamlid erbij is tijdens de activiteit.
Hack #8: geen competitie!
Iedereen kent het wel: met je collega’s kom je samen en om de dag leuk af te sluiten wordt er een activiteit georganiseerd. Competitief tegen elkaar softballen. Alex: ‘En daar gaat het eigenlijk direct al mis. Je weet van te voren al welk team gaat winnen, het is een bevestiging van bestaande patronen, medewerkers halen er niets nieuws uit. En competitie is eigenlijk het tegenovergestelde van teambuilding. Je bent niet één team, want dan kan je niet winnen.’ Daarom is hack #8: zorg voor een activiteit waar soft skills in terugkomen. Dan voelt iedereen zich na afloop een winnaar.
Effecten
Als organisator van een personeelsbijeenkomst wil je natuurlijk weten wat dat nou doet, zo’n activiteit waarbij strategisch wordt gekeken naar de kernwaarden en doelen van je organisatie. Alex: ‘We zijn natuurlijk bezig met softskills. Empathie valt lastig te meten, vandaag kan ik een 8 scoren maar morgen een 3 omdat ik mijn dag niet heb. Maar wat wij wel vaak terug horen is dat collega’s door de speelse setting op een natuurlijke manier samen tot een oplossing komen. Tijdens een activiteit waarbij ze een auto moeten bouwen van karton, laten mensen vrijwel altijd hetzelfde gedrag zien als op de werkvloer. De één gaat meteen aan de gang, de ander analyseert eerst de bouwtekening. Maar omdat medewerkers op een vrolijke, vrijblijvende manier met elkaar omgaan, komen ze tot andere inzichten en oplossingen. Dat bevordert dus niet alleen de sfeer tijdens zo’n activiteit, maar neem je later ook mee in je dagelijkse werk.’
Tekst: Frederique van de Sanden
Goed artikel?
Schrijf je in net als 24.0147 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!