Crossing Borders in Apeldoorn: de groene en royale hoofdstad van de VeluweCrossing Borders in Apeldoorn: de groene en royale hoofdstad van de Veluwe
Back Back Eventcase

Crossing Borders in Apeldoorn: de groene en royale hoofdstad van de Veluwe

07 juli 2023

Dé groene en royale hoofdstad van de Veluwe? Dat is Apeldoorn! Ja, de stad die we kennen van ‘Even Apeldoorn bellen’, maar die de zakelijke evenementenbranche nog veel meer te bieden heeft. In de aanloop naar 27 juni bundelden Apeldoorn Partners en MPI Netherlands hun krachten met als doel het samenstellen van een fantastisch programma om een groep eventprofessionals uit heel Nederland kennis te laten maken met deze veelzijdige congresstad. Aan de hand van twee Learning Journeys (Vitaliteit en Veiligheid) verkenden we de prachtig groene omgeving en maakten we kennis met een aantal zeer uiteenlopende locaties. Sportief, op de hei, tussen de apen, geboeid bij de politie, industrieel of koninklijk: met royaal en groen is niets teveel gezegd!

Voor wie Apeldoorn nog niet kent eerst de feiten: de stad ligt centraal in Nederland en is makkelijk bereikbaar via de A1, A50 en het OV. Het brede palet aan mogelijkheden voor zakelijke evenementen- en congresorganisatoren gecombineerd met de aanwezige kennis in de stad, zorgt ervoor dat Apeldoorn een niet te missen MICE-destinatie is.

Radio Kootwijk op de hei

We starten op de hei, in het hart van natuurgebied de Veluwe. Daar staat niet zomaar een locatie, maar het fenomenale voormalige zendstation Radio Kootwijk. Deze evenementenlocatie van Staatsbosbeheer heeft mogelijkheden tot 635 personen, binnen én buiten. De deelnemers mogen vandaag plaatsnemen in de Zenderzaal voor een talk over de merkbeleving van Centraal Beheer via hun tv-commercials vol humor. Op het buitenterrein – met prachtig zicht op de bijzondere architectuur van Radio Kootwijk, eten we met ons gezicht in het zonnetje een heerlijke lunch van Valk Vers, verzorgd door Van der Valk Hotel Apeldoorn - de Cantharel.

Veiligheid en Vitaliteit

Tijdens dit evenement laat Apeldoorn Partners ons kennismaken met twee voor de regio belangrijke thema's: Vitaliteit en Veiligheid. Thema’s waar vanuit de Gemeente Apeldoorn veel aandacht aan wordt besteed en die voor een waardevolle inhoudelijke connectie tussen jouw evenement en de stad kunnen zorgen. Inspiratie uit een ander vakgebied en het maken van de vertaalslag naar events is voor vandaag het doel!

Elke aap een eigen diëtist bij Apenheul

Apeldoorn is niet alleen letterlijk erg groen, er zijn ook verschillende locaties waarbij de vitaliteit van jou als eventprofessional en de bezoekers van je event centraal staan. Zoals bij Apenheul, waar je je zakelijke evenement letterlijk tussen de apen kunt laten plaatsvinden. Apen blijken een fascinerende inspiratiebron voor zakelijke evenementen, we kunnen van alles van ze leren over bijvoorbeeld communicatie. Tijdens de wandeling door het prachtig groene park, maken we vanuit het openluchtauditorium kennis met de Gorillagroep op Gorillaeiland en gluren we even bij De St@art, een van de meest duurzame evenementenlocaties van Nederland!

Optimale vitaliteit bij Omnisport Apeldoorn

Dat congressen organiseren en evenementen bijwonen óók topsport is, hebben ze bij Omnisport feilloos door. Mocht je wat suf geworden zijn na een lange dag, dan ben je dat zéker niet meer na een activerende Haka in de wieler- en atletiekhal van Omnisport. De locatie is bekend als thuisbasis van de Nederlandse selectie baanwielrenners, atletiek en volleybal, dus hier is altijd een sportief linkje te leggen met het doel van jouw evenement. Maar Omnisport heeft ook een multifunctioneel congrescentrum. Hier luisteren we naar een indrukwekkend verhaal van voormalig topschaatser Marianne Timmer en haar weg naar haar drie gouden medailles. Zeker niet alleen een sportlocatie dus!

Geboeid bij de Nationale Politieacademie

Terwijl het ene deel van de groep eventmanagers de learning journey Vitaliteit doorloopt, maakt de andere helft kennis met het thema Veiligheid. Veiligheid en crowdmanagement zijn voor iedere evenementenorganisator een belangrijk, maar vaak ook ingewikkeld onderwerp. Apeldoorn als thuisstad van de Nationale Politieacademie is dé plek om hier meer over te leren. Tijdens een zeer exclusief bezoek aan dit inmiddels hypermoderne voormalige klein-seminariegebouw, leren we meer over het politievak en worden we door studenten meegenomen het oefenterrein op. Wapenstokken, handboeien, tourniquets, drones en verschillende simulaties die de groep zelf kon ondergaan– het komt allemaal aan bod. We zijn geboeid!

Industriële Zwitsalhal

Vroeger rolden hier de potjes babyzalf van de band, nu zijn het terrein rondom en de fabriekshallen omgetoverd tot een creatieve hub met als hart de black box van De Zwitsalhal. We stappen via de grote groene entreedeuren naar binnen en bevinden ons direct in een andere wereld, vol speelse details, licht en heel veel ruimte! De industriële locatie heeft met de entreehal, foyer en de blackbox, ruimte voor 750 personen. In de blackbox nestelen wij ons in de comfortabele stoelen voor een ontnuchterende talk van verzekeringsjurist Maykel de Vries, van Centraal Beheer Achmea. Het gaat goed, totdat het helemaal misgaat. Met voorbeelden uit de praktijk zet hij ons aan het denken voor toekomstige evenementen.

Royale ontvangst bij Paleis Het Loo

Tijd om de twee learning journeys weer samen te voegen bij Paleis Het Loo. Na een royale ontvangst bij het Grand Café de Prins Hendrik Garage, op het Stallenplein en de Aanspanplaats, wandelen we met een glas champagne richting het bassecour, om vervolgens als een van de eersten de volledig nieuwe Grand Foyer te betreden. Van de verschillende gangen van ons walking dinner genieten we tijdens een rondleiding door de Barokke paleistuinen met haar strakke zichtlijnen vol fonteinen, parterres, en terrassen. We vergapen ons aan de pracht en praal van deze 17e -eeuwse zomerresidentie en staan versteld van de heerlijke gerechten wijnen die we voorgeschoteld krijgen. De fontein bij de Colonnades is de perfecte plek om dit bezoek aan Apeldoorn af te ronden.

Groen en royaal, wat een mogelijkheden heeft Apeldoorn! Met het slimme polsbandje met bloemzaadjes nemen we allemaal een stukje Apeldoorn mee naar huis.

Benieuwd naar nog meer groene en royale locaties in Apeldoorn?

Tekst: Mahlee Plekker

Fotografie: Jan Buteijn 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!