23 augustus 2016

Bwefar zet (techniek) hoog in tijdens Modefabriek

Rubrieken

Modekenners, trendwatchers, stylisten, conceptbedenkers en retailers troffen elkaar medio juli tijdens de halfjaarlijkse modevakbeurs Modefabriek in RAI Amsterdam. Meer dan 600 merken presenteerden in zeven beurshallen (!) de zomereditie van 2017. Op een oppervlakte van 40.000 m² snuffelden retailers aan de nieuwe collecties, kochten particulieren trendmerken en genoten bezoekers en standhouders van een gevarieerd randprogramma waarin naast mode ook design, kunst, eten, fotografie en muziek aan bod kwamen.

Naast de presentatie van trendmerken, premium merken, high-end fashion en duurzame mode- en lifestyle merken was er een uitgebreid seminar programma waarin onder meer slimme new business ideeën werden gelanceerd. In de verschillende beurshallen konden bezoekers socializen met de uithangborden van verschillende merken, zoals Georgina Verbaan, Isa Hoes, Susan Smit en andere Bekende Nederlanders.
De beurs is trendy en tegelijk back to basic: er is sprake van hoofdzakelijk uniforme standbouw en alleen in de gangpaden ligt vloerbedekking. Toch heeft de beurs een high end uitstraling. Dat komt mede door het technisch ontwerp van Bwefar, het technisch facilitair bedrijf uit Zwolle, dat professionele licht-, geluid- en videotechniek verzorgt voor evenementen, tv-producties, beurzen en theatervoorstellingen.

Niet over de grond, maar door de lucht
Er liggen geen kabels op de grond. De techniek gaat niet over de vloer (tenzij door onzichtbare kabelgoten), maar door de lucht. De stands worden aangelicht via armaturen aan trussen. Dat is het watermerk van Bwefar. ‘Dat vind ik esthetisch mooier. Voor een goede uitstraling zie ik liever geen afgeplakte kabels over de vloer,’ vertelt Akim Bwefar, directeur van Bwefar, tijdens de opbouw van de beurs in een inspectierondje, dat we afleggen met helm op en speciale werkschoenen aan.

De planning en productie van Modefabriek heeft veel weg van een militaire operatie, zo blijkt. Vijf dagen lang werken tot 50 medewerkers en freelancers van Bwefar in shifts aan de opbouw. Honderden stands worden in de hallen geplaatst en geschilderd (door een ander bedrijf overigens). In de nok van de RAI hangen 2.000 armaturen aan drie kilometer lange trussen om alle stands van belichting te voorzien. Staalkabels zijn verbonden aan hangpunten, 400 motoren garanderen de veilige ophanging en tientallen stroomverdeelkasten leveren honderden kilowatts aan stroomvoorziening. Voor de achtergrondmuziek zijn 400 speakers opgehangen in trussen. Bij elke stand zijn de wensen van standhouders in kaart gebracht, en daar is het lichtplan op ontworpen. Dat luistert erg nauw. ‘Over elk detail is van tevoren nagedacht,’ vertelt Akim Bwefar. ‘Een stand op het laatste moment 30 centimeter opschuiven zou bijvoorbeeld niet kunnen; dan zouden we alles opnieuw moeten berekenen en die tijd is er niet. We hebben alleen al twee weken tijd nodig gehad om alle berekeningen uit te voeren naar de dakbelasting, zodat we precies weten hoeveel gewicht aan apparatuur we aan de trussen kunnen hangen. We nemen altijd het zekere voor het onzekere. Alle informatie die we krijgen over stroomvoorziening, dakbelasting enzovoort, meten we voor de zekerheid zelf ook door. Die aanpak is het meest veilig en leidt regelmatig ook nog eens tot slimme en kostenefficiënte oplossingen.’ Hij geeft een voorbeeld en wijst naar een set armaturen. ‘Die lampen trekken maar 200 Watt, maar ze geven licht tot 1000 Watt.’

Bwefar, Modefabriek en RAI werken al vele jaren samen aan de tweejaarlijks terugkerende modebeurs. Akim Bwefar: ‘De samenwerking gaat heel ver terug in de tijd. Ik herinner me dat er tijdens de eerste editie twaalf stands waren. We kwamen toen een dag van tevoren aanrijden met slechts één vrachtwagen.’ Inmiddels is Modefabriek geëvolueerd tot een omvangrijke en niet meer weg te denken modebeurs voor de retail in Nederland. Over een half jaar is de volgende editie: dan staat de wintermode van 2017 centraal.