Brainport Eindhoven: Het brein van Nederland Brainport Eindhoven: Het brein van Nederland
Back Back Eventcase

Brainport Eindhoven: Het brein van Nederland

11 december 2023

Van high-end hotels tot high-tech design: in Brainport Eindhoven is alles gericht op innovatie en vernieuwing! Wist je dat het ook de groenste grote stad van Nederland is en dat Van Gogh er heeft gewoond? Een jaar geleden werd Convention Bureau Brainport Eindhoven op poten gezet om de lichtstad (en omstreken), met al haar verschillende campussen, voorzieningen én rijke historie, actief op de kaart te zetten als aantrekkelijke regio voor business events. Een tweedaagse FAMtrip was hiervoor een geslaagde aanzet. Wij schijnen nieuw licht op Eindhoven!

Het is donderdagochtend wanneer we hartelijk worden ontvangen in het luxe Pullman Hotel, op slechts tien minuten loopafstand van het treinstation. De wandeling leidt je dwars door het centrum, waar de mix van gezellige oude straatjes en moderne architectuur meteen zichtbaar wordt. Wat dat betreft heeft Eindhoven echt een eigen karakter. Niet op de minste plaats door de historie met Philips; een cruciaal startpunt voor de verdere evolutie tot het belangrijkste tech-gebied van Europa, zo niet de wereld. Ons ontvangst begint met een interessante presentatie van Ronald Ramakers, directeur van Glow, waarin hij uitlegt wat dit lichtfestival onderscheidend maakt. Onder andere horen we over de betrokkenheid van de bewoners van Eindhoven, wat de lichtkunstervaring maakt tot hét event van het jaar, voor zowel de stad als haar inwoners. Het is een goeie voorbereiding op het bezoek aan Glow dat ons die avond nog te wachten staat.

Campus city

Verweven door het programma zijn natuurlijk een aantal stops bij tech-ondernemingen gepland. De eerste is Brainport Industries Eindhoven (BIC). Een campus waar een verzameling van 48 technologiebedrijven en onderwijsinstellingen een smeltkroes van kennis en innovatie vormt, gevolgd door een bezoek aan de High Tech Campus, met een sneak peek bij tech-bedrijf NXP: wereldwijd marktleider in chips voor met name de auto-industrie. Hier maken we door een aantal presentaties en demo’s kennis met de wereld van de chip. Het wordt duidelijk dat dit bedrijf goed is voor het merendeel van de bevoorrading van chips wereldwijd; er gaat letterlijk geen dag voorbij dat je er niet mee in aanraking komt. De campus is gelegen aan het water en omringd met groen, dat door de grote raampartijen van de gebouwen automatisch een zen-verhogend onderdeel wordt van je evenement. 

Strijp-S: volop urban vertier

Nog meer industriële levendigheid is te vinden op het Strijp-S terrein, met natuurlijk Het Klokgebouw als locatiepronkstuk. Strijp-S heeft in de afgelopen tien jaar een aardige metamorfose ondergaan. Het voorheen braakliggende, voormalige Philips terrein heeft het oude Ketelhuisplein als kloppend horeca-hart, met daaromheen nieuwe ruimtes voor urban shopping, exposities, creatieve ondernemingen, design en zelfs de grootste indoor skatebaan van Europa. Leuk weetje: in de kelder van de skatebaan is ook een interessante eventruimte te vinden, die veel weg heeft van een Berlijnse underground nachtclub. Sta je buiten, midden op het plein, en kijk je om je heen, dan vallen de hypermoderne appartementengebouwen meteen op. Samen met de oude industriële bouwelementen die buiten overal zichtbaar zijn, ontstaat een mooi visueel contrast.

Back to the Future met Evoluon

Alle aanwezige high-tech in Eindhoven maakt het ook tot een stad met een subtiel futuristisch randje. En dan denk je natuurlijk meteen aan het kenmerkende gebouw van Evoluon. Wie kent het UFO-vormige pand niet? Sinds een jaar is de locatie weer toegankelijk gemaakt voor het grote publiek en kun je er terecht om verschillende interactieve exposities over de toekomst te bezoeken. Hoe ziet ons eten er over 50 jaar uit? Of duik in het concept van Spacefarming! In het restaurant krijgen we een bijzondere lunch voorgeschoteld, met een algenshot (dit smaakt veel lekkerder dan dat het klinkt!), een 3D geprinte zeewierburger op een felgroen broodje en een heerlijke, blauwe kokossmoothie. De vrolijkgekleurde lunch doet denken aan de futuristische cartoon uit de jaren ’60 ‘The Jetsons’ – alles in Evoluon wordt op deze leuke speelse wijze gebracht. Voor evenementen die baat hebben bij een interessante inkijk in ons leven over een aantal decennia, is Evoluon bij uitstek dé evenementenlocatie.

Glow in the dark

Onze Eindhoven tip is niet compleet zonder een bezoek aan lichtkunstfestival Glow, dat op dat moment in volle gang is. De toer door de stad brengt ons langs een aantal interessante eventlocaties en restaurants, waaronder het vernieuwde ParkPlaza, de fantastische kerk van Domusdela, het inspirerende Social Hub en het nieuwe Westcord, waar we een hapje krijgen met een spectaculair uitzicht over de stad. De locaties volgen elkaar dusdanig op dat er een culinair hoogstaande walking diner ontstaat, met bij elke stop een gang. We genieten onder andere van virgin cocktails, coquilles met kimchie, brie en asperge en oesters flambé. Tijdens Glow ervaar je Eindhovenstad letterlijk als lichtstad. Vane - de skybar van NH Collection - waar we de avond eindigen, geeft ons vanaf het dakterras een adembenemende uitkijk over de stadsskyline en alle lichtgevende kunst. Eindhoven, wat ben je mooi!

Tekst: Bianca Hidajat

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!