
Vakbeurzen boven pre-coronaniveau
In absolute aantallen werden in 2024 meer vakbeurzen georganiseerd dan in 2019, voor de coronapandemie. Het aantal vakbeurzen steeg met 16% ten opzichte van 2023, terwijl publieksbeurzen een groei van 9% lieten zien.Wanneer deze stijging wordt afgezet tegen de bezoekersaantallen, zien we een enigszins tegengesteld beeld. Het aantal bezoekers vakbeurzen steeg met 24%, terwijl de stijging van het bezoekaantal op publieksbeurzen op 4% bleef steken. Dit duidt op een toenemende aantrekkingskracht van vakbeurzen.
Groei op meerdere vlakken
Ook op het gebied van verhuurde vierkante meters aan standruimte is groei zichtbaar. Bij vakbeurzen werd 15% meer oppervlakte verhuurd, terwijl het aantal exposanten met 4% toenam. De bestedingen van exposanten namen bij vakbeurzen met 22% toe en kwamen uit op € 229 miljoen, bij publieksbeurzen stegen de bestedingen licht en kwamen uit op €107 miljoen. Zowel bij de vakbeurzen als bij de publieksbeurzen nam het aantal organisatoren in 2024 toe, het gevolg daarvan was wel dat de gemiddelde omzet per organisator met ruim 10% daalde.
Vooruitzichten en uitdagingen
Voor het komende jaar zijn organisatoren en beurslocaties overwegend positief. De belangrijkste uitdagingen liggen in de stijgende inkoop- en personeelskosten en het terughoudende bezoek aan publieksbeurzen. Desondanks blijft de sector optimistisch over de verdere groei en ontwikkeling in 2025.
Monitor Beurzen
Alle uitkomsten van het beurzenjaar 2024 zijn binnenkort (voor leden van CLC-VECTA kosteloos) beschikbaar in de Monitor Beurzen. Dit onafhankelijke online platform bevat cijfers, analyses en trends en ranglijsten van vak- en publieksbeurzen.