Back Back Nieuws

Basisschoolteam uit Uden verdedigt Nederlandse eer op wereldfinale robotwedstrijd

01 februari 2016
Het team van basisschool St. Jozef uit Uden heeft zaterdag 30 januari de Beneluxfinale van de FIRST® LEGO® League 2016 gewonnen. Het team, de Cadmes Creators, wonnen de Champion’s Award voor de prestaties van hun zelfgebouwde robot én hun innovatieve idee voor het slim hergebruiken van afval, het wedstrijdthema van dit jaar. Ze ontvingen een beker en certificaat uit handen van gedeputeerde Hans Teunissen in Villa Flora in Venlo. Het team mag nu de Nederlandse eer verdedigen op de wereldfinale in de VS in april of in Spanje in mei.

De Cadmes Creators scoorden op alle wedstrijdonderdelen het beste: de prestatie van de robot tijdens de wedstrijden, de techniek achter de robot die gebouwd wordt met LEGO MINDSTORMS®, het uitgevoerde onderzoek naar en idee voor het hergebruik van afval en het teamwork tijdens het hele traject.

Vijf hoofdprijzen
In totaal zijn er vijf hoofdprijzen ofwel Champion’s Awards uitgereikt. Tweede zijn geworden de Trash Trek Rangers van de Montessorischool in Wassenaar. De derde hoofdprijs ging naar vriendenteam EV8. Nummer vier werd het team JustNormal van het CSG Comenius uit Leeuwarden. De vijfde Champion’s Award was voor de AFvaLLbusters van basisschool De Telgenborch uit Almelo. De vijf hoofdprijswinnaars mogen allen aan een wereldfinale meedoen: het World Festival in St. Louis in de VS van 27-30 april of het FIRST® LEGO® League Open Championship in Tenerife, Spanje, van 4-7 mei aanstaande.

Wiskundig en technisch inzicht 
In de finale van de FIRST® LEGO® League gingen zo’n 500 kinderen van 9 tot 16 jaar de strijd met elkaar aan. In de voorrondes hebben bijna 5.000 kinderen aan de wedstrijd meegedaan uit Nederland en Vlaanderen en zo’n 300.000 kinderen wereldwijd. Veel Nederlandse en Vlaamse scholen integreren de FIRST® LEGO® League in het lesprogramma en bevorderen hier onder andere het wiskundig en technisch inzicht van de leerlingen mee. De Universiteit Twente heeft extra lesmateriaal ontwikkeld zodat scholen ook na de FIRST® LEGO® League aan de slag kunnen met LEGO MINDSTORMS®.

Foto: David van Weezel

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!