Back Back Nieuws

Atelier Martijn Kessler geeft workshop aan medwerkers universiteits-bibliotheek Utrecht

18 juni 2013
De bibliotheek staat voor grote veranderingen die op alle niveaus zwaarwegende beslissingen met zich meebrengt. De overgang van analoog naar digitaal archiveren is daarvan nog de meest voor de hand liggende. Ingrijpender zijn keuzes die het behoud van oude manuscripten en onvervangbaar drukwerk aangaan. Welke gevaren liggen op de loer als je een archivaat gaat stroomlijnen, welke problemen kom je tegen en welke oplossingen zijn er denkbaar.

Helikopterview
Medewerkers uit alle echelons van de UB kwamen bijeen in het Utrechts Universiteitsmuseum om aan de hand van een workshop van Atelier Martijn Kessler eens anders naar de gestelde opgaven te kijken. De kaart die op tafel kwam, nodige direct uit tot discussie en daagde uit tot discussie over diverse lastige thema’s. De deelnemers kwamen al snel tot inzichten, dankzij de, vrijwel letterlijke, helikopterview die de kaart hen verschafte.

Nieuwe organisatievorm
Onvermoede samenhang tussen verschillende afdelingen bleken oplossingen in zich te dragen voor lastige routings, terwijl openingen die over het algemeen als gangbaar werden beschouwd minder succesvol bleken. Interessant was dat het inzicht groeide dat niet alles uit de oude situatie onbelangrijk en verouderd was, maar kon dienen als uitstekende basis voor een nieuwe organisatievorm van het archief. Doordat de discussie rond de kaart de deelnemers dwong om in steekwoorden te werken, werd verdoezelend taalgebruik voorkomen en werd glashelder welke invalshoeken succesvol kunnen zijn.

Opbouwende sfeer
Naderhand prees iedereen de inzet van de workshopleiders, niet in de laatste plaats om hun betrokkenheid en hun humor. Dat laatste zorgde voor een ontspannen sfeer waarin ook pijnlijke onderwerpen aan bod konden komen zonder dat de discussie stilviel. De gesprekken bleven open en lichtvoetig, wat bijdroeg aan een opbouwende sfeer, waarbij positief en actief gezocht werd naar mogelijkheden en kansen.

Foto: Resultaat van de discussies was een kaart waarop serieuze onderwerpen met een knipoog werden benaderd.

Meer informatie over Atelier Martijn Kessler vind je hier »

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!