Back Back Nieuws

Anton van Baalen: 'Lease je interieur'

25 mei 2007
Anton van Baalen Plant | Bloem | Decor biedt haar klanten sinds 1 april 2007 de mogelijkheid om stands en interieurs te leasen. Het bedrijf is daarvoor een samenwerking aangegaan met leasemaatschappij De Lage Landen (onderdeel van de Rabobank).

In feite is de leaseconstructie dezelfde als bij auto's: je least voor
een bepaalde periode en aan het eind van die periode gaat de inrichting
terug naar de leasemaatschappij (net als bij een auto) of je kunt het
financieren voor een bepaalde tijd waarna het uiteindelijk jouw
eigendom wordt, al dan niet met restbetaling.

Het idee voor deze leaseconstructie komt van Anton van Baalen zelf die
de laatste tijd steeds vaker de vraag kreeg van klanten of het mogelijk
is om in termijnen te betalen. Brigitte van der Windt van Anton van Baalen (op de foto in het midden): "Een restaurant inrichten
is leuk, maar op het moment dat je het bedrag daarvoor hebt betaald kun
je het niet meer investeren, zo simpel is dat. Stel je investeert in een inrichting van 100 duizend euro. Die kun je in één keer afbetalen, maar je kunt 'm nu ook leasen. Het voordeel van het in termijnen betalen is voor ondernemers dat ze niet in één keer een groot bedrag kwijt zijn, maar dat geld kunnen investeren in andere zaken. De autobranche is wel de bekendste sector waar veel wordt geleased, maar in onze branche is dit nieuw."

Het bedrijf heeft inmiddels de eerste leaseconstructie afgesloten met een hotel in Zeeland waarvoor een terrasconcept is ontwikkeld met beplanting, inrichting en bloemdecoratie. Het leasen van inrichtingen is niet alleen geschikt voor hotels, restaurants of evenementenlocaties, juist ook kantoren kunnen op deze manier afwisselend worden ingericht met elk jaar nieuwe 'sfeerbelevingen'.

De Lage Landen heeft het als volgt in een brochure samengevat.

Waarom lease?
Als ondernemer is het belangrijk dat uw bedrijf de goede uitstraling heeft en behoudt. Hiertoe investeert u regelmatig in de inrichting en aankleding van uw bedrijf. Ook de presentatie van uw bedrijf op beurzen leidt regelmatig tot de aanschaf van een nieuwe stand of het interieur daarvan.

Investeren heeft invloed op uw liquiditeitspositie, uw werkkapitaal en het eigen vermogen van uw onderneming. Een prima alternatief is dan het leasen van de investeringen. Zo creëert u zelf de ruimte om te ondernemen. Bovendien hoeft u geen aparte afspraak met uw bank of een leasemaatschappij te maken over de financiering van uw investering. U bespaart dus tijd.

Financiële lease en operationele lease
Bij leasen kunt u kiezen uit twee vormen: financiële lease en operationele lease. Bij de eerste vorm komt het lease-object op uw balans te staan, bij de tweede vorm is het bedrijf waaraan u de leasebedragen betaalt de eigenaar van het object.

Dankzij leasen nauwkeurig budgetteren
Door te leasen in plaats van te kopen, kunt u investeren zonder een groot bedrag ineens op tafel te hoeven leggen. U betaalt het investeringsbedrag terug in vaste, vooraf overeengekomen leasetermijnen. Ondertussen profiteert u al wel van de opbrengsten van uw investering. Die opbrengsten kunt u heel nauwkeurig afzetten tegen de leasekosten van uw investering. Met leasen zijn uw maandelijkse kosten dus helder; u weet precies waar u aan toe bent en u kunt nauwkeurig budgetteren. Bovendien hebt u dankzij leasen meer financiële armslag voor andere investeringen.

Nog meer voordelen
Leasen biedt u echter nog meer voordelen dan financiële ruimte en helderheid. U loopt met leasen niet het risico dat uw object op een bepaald moment nog niet volledig afgeschreven is, maar wel verouderd. De looptijd van het leasecontract is namelijk gekoppeld aan de
verwachte gebruiksduur van uw investering.
Zo blijft uw object technisch up-to-date.

Een solide partner
U least bij ons bedrijf via een speciaal lease- contract. Dat contract brengen wij onder bij De Lage Landen in Eindhoven, één van de grootste leasemaatschappijen in ons land.
De Lage Landen is een volle dochter van Rabobank Nederland, de bank met de hoogste kwalificatie van kredietwaardigheid en betrouwbaarheid (Triple A). U vindt in De Lage Landen dus een partner met een bijzonder solide achtergrond.

Hoe werkt leasen?
Wilt u bij ons leasen, dan dienen wij een lease- aanvraag in bij De Lage Landen. Aansluitend hoort u van ons of De Lage Landen uw lease-aanvraag accepteert. Is dat het geval, dan krijgt u van de Lage Landen Lease een leasecontract en een acceptatiecertificaat. U betaalt de afgesproken leasetermijnen aan De Lage Landen.

De vijf meest gestelde vragen

1. Wat is een lease precies?
Een lease is een overeenkomst waarbij de ene partij (de lessor) aan een andere partij (de eindgebruiker // lessee) het recht verleent om een object te gebruiken gedurende een overeengekomen periode tegen een vooraf bepaald tarief (middels een serie betalingen).

2. Wat zijn de voordelen van Lease?
• Met lease houdt u uw geld en uw leencapaciteit vrij voor de kernactiviteiten van uw onderneming.
• In tegenstelling tot een banklening, biedt leasing een 100% financiering (het geleaste product functioneert als onderpand).
• Leasen biedt ‘off balance’ mogelijkheden (het product hoeft dan niet op uw balans geactiveerd te worden).
• Leasen kan belastingvoordeel opleveren (bijvoorbeeld via het claimen van investeringsaftrek).
• Als u least, kunt u uw termijnbetalingen afstemmen op uw financiële situatie: de looptijd, de frequentie van de betalingen en het betaalpatroon (seizoensbetalingen /oplopende- of aflopende betalingen e.d.).
• Met leasen wordt budgetteren een stuk makkelijker. U weet exact wat u periodiek gaat betalen en als het een leasecontract inclusief service betreft weet u precies waar u aan toe bent.
Met een Operationele Lease betaalt u puur voor het gebruik en niet voor het bezit; zo heeft u geen last van het risico van waardevermindering.

3. Waarom zou ik leasen als ik budget heb om te kopen?
• Economische veroudering gaat vaak sneller dan afschrijving. Met lease heeft u geen last van het risico van waardevermindering.
• Met een leasecontract kunt u gebruik maken van de nieuwste apparatuur en heeft u de flexibiliteit om snel uit te breiden, te vervangen of te ‘upgraden’ als dat nodig is.

4. Ik kan toch ook gewoon mijn bank inschakelen voor een financiering?
• Met een banklening heeft u geen 100% financiering en moet u extra zekerheden verpanden.
• Als u least houdt u uw kredietlijnen bij uw bank vrij voor de kernactiviteiten van uw onderneming.

5. Is leasen duur?
• Leasen is vaak voordeliger dan financieren met het eigen vermogen door de hoge rendementseis op eigen vermogen.
• Met leasen heeft u een vaste rente gedurende de looptijd van het contract en uw leencapaciteit bij de bank blijft in tact.
• Een operationele lease is de meest aantrekkelijke financieringsvorm omdat de termijnbedragen hier berekend worden over de aanschafwaarde minus de restwaarde aan het eind van het contract.Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.264 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.264 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!