Alles over Pride Amsterdam via Pride TV en Pride FMAlles over Pride Amsterdam via Pride TV en Pride FM
Back Back Nieuws

Alles over Pride Amsterdam via Pride TV en Pride FM

11 juli 2018

Onder de namen Pride TV en Pride FM krijgt Pride Amsterdam van 28 juli tot en met 5 augustus een volledig eigen radio- en televisiekanaal van de Amsterdamse publieke omroep SALTO. Een week lang is via de ‘eigen tv en radio-zender’ alles te volgen over het festival. De gemaakte TV-uitzendingen en TV-reportages zullen ook via de social media kanalen van Pride Amsterdam, SALTO en van Marketing Amsterdam gedeeld worden. Met Pride TV en Pride FM wil de organisatie, naast de botenparade, alle facetten van het negen dagen durende festival laten zien.

'Pride Amsterdam staat voor de trots om jezelf te kunnen zijn en is daarmee op en top Amsterdams', stelt Joris van de Sande van SALTO. Reden voor SALTO om tv-zender SALTO1 en radiozender StadsFM volledig om te dopen en 'ter beschikking' te stellen aan Pride Amsterdam. 'Wij vinden het een erg mooi cadeau', aldus directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride. 'Het is een prachtige aanvulling op wat we al doen. We krijgen de ruimte om de inhoud van ons festival nog beter te laten zien. Veel mensen denken namelijk nog steeds dat Pride Amsterdam alleen om de botenparade draait, maar dat is niet zo.' 

Steeds diverser programma

De programmering van Pride Amsterdam wordt elk jaar voor allerlei doelgroepen uitgebreider. Zo zijn er talloze commissies voor Pride Amsterdam in het leven geroepen om alle doelgroepen goed te bedienen. Denk aan commissies speciaal voor jongeren met Youth Pride, voor ouderen met Senior Pride, maar ook: Sport Pride, Arts & Culture Pride, Women Pride, TransPride, Pride Walk, Corporate Pride en Pride of Colour. Verder zijn er acht Pride-Ambassadeurs en ruim 200 activiteiten van allerlei Pride-partners. Spee: 'Er is zo ontzettend veel te vertellen. Kijk alleen al naar de botenparade. Tachtig boten met een inhoudelijke boodschap. Bijzondere boten zijn bijvoorbeeld de boten van Amnesty International, Greenpeace, het College voor de rechten van de Mens, de Iraanse boot, De Twente-Pride boot, de New York-boot, Meer dan Gewenst / Rabobankboot, Pann-Boot, Dolly boot of de jongerenboot. En dan heb ik het nog niet eens over de organisatie zelf of al die vrijwilligers en bedrijven die zich voor ons inzetten. Ook die verhalen willen we vertellen.' Een overzicht van alle boten die meevaren en hun verhalen staan hier.

Pride TV & Pride FM

Tijdens Pride-week wordt de tv-zender SALTO1: Pride TV en brengt de zender verslag van de festiviteiten. Dagelijks komen de Pride-smaakmakers van het festival voorbij in Pride TV Live. SALTO-vloggers Joshua en Flip trekken de bruisend gekleurde stad in en gaan op zoek naar de verhalen achter en rondom Pride. Daarnaast zendt Pride TV LHBT+ documentaires uit. Op zaterdag 4 augustus vaart Pride TV ook mee in de botenparade op de ‘College voor de Rechten van de Mens-boot’ en legt via een live registratie de botenparade van ‘de verkeerde kant’ vast. Ook het archief van SALTO wordt ingezet. Het station biedt sinds begin jaren ’90 een platform voor programma ́s vanuit de LHBT+ communities. Zo werd in 1991 op SALTO de legendarische Gay Dating Show uitgezonden, gepresenteerd door Geert Vissers alias Hellun Zelluf. De show vanuit Club Mazzo werd gezien als een driver achter de homo-emancipatie begin jaren ‘90. Pride TV zendt de beste Gay Dating Shows opnieuw uit, inclusief de nogal expliciete educatieve seksuele voorlichting uit die tijd. Pride TV is te zien op Ziggo kanaal 37 en Online On Demand op salto.nl.

Pride FM is de ondersteunende radiozender tijdens de Pride-week. Vanuit alle hoeken uit de Amsterdamse samenleving wordt de LHBT+ belicht. Zo zijn er radio shows over de gaycultuur onder bijvoorbeeld dak- en thuislozen, de urban scene en senioren. Natuurlijk biedt Pride FM de beste hits van toen en nu met een flinke gay-knipoog. Pride FM is te ontvangen via 106.8 en 99.4 FM en SALTO.nl

Pride Amsterdam

Pride Amsterdam wordt van 28 juli tot en met 5 augustus 2018 gehouden. Met het festival wordt blijvend aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkwaardigheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!