27 januari 2015

Alle ogen op Het Scheepvaartmuseum voor première Michiel de Ruyter

Rubrieken

Het moest de meest spectaculaire Nederlandse filmpremière ooit worden… En spectaculair was het! 26 januari ging de bioscoopfilm Michiel de Ruyter in première in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en Events had de eer daar bij te mogen zijn.

8 miljoen euro, 5.000 figuranten, heilige grond = Michiel de Ruyter
Voor filmdistributeur A-Film moet deze film één van de hoogtepunten van 2015 worden. De film, met een budget van ongeveer acht miljoen euro, duizenden kostuums, dertig stuntmensen uit de hele wereld en ruim 5.000 figuranten, moest een première krijgen die recht deed aan die inspanningen. Voor de locatie werd gezocht naar een plaats waar de zeeheld na 350 jaar kon terugkeren op historische grond. Heilige grond waar hij werkelijk zijn voetstappen heeft gezet en waar hij een binding mee had. En dan kom je uiteraard terecht bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam: meer grandeur uit de zeventiende eeuw is er bijna niet. In de tijd van Michiel de Ruyter was hier ’s Lands Zeemagazijn gevestigd, het pakhuis van de scheepswerf van de Admiraliteit. Een logische keuze dus, met veel historische lading.

Anders dan anders
In de organisatie van het evenement had Het Scheepvaartmuseum een faciliterende en adviserende rol. Pieter Vader, marketeer van de locatie, vertelde ons: ‘De voorbereidingstijd van dit evenement was voor ons team ongeveer acht weken. Het is anders dan een zakelijk evenement omdat het om een groter aantal gasten gaat en dat betekent dat het logistiek op sommige vlakken uitdagender is. Ook zijn er andere behoeftes zoals een ruimte voor de pers en kleedkamers. We zijn heel erg trots dat wij gastheer mochten zijn van deze bijzondere première.’

Wat een entree…
De Koninklijke Marine omarmt de film en ook op deze première was dat duidelijk te zien aan bijvoorbeeld de vele dames en heren van hoge rang in gala-outfit. Gasten mochten daarom ook bij hoge uitzondering parkeren op het Marineterrein. Daarvandaan werden zij met pontjes het water over geholpen en betraden ze de rode loper die leidde naar de ingang die oorspronkelijk, in de tijd van Michiel de Ruyter, gebruikt werd als hoofdingang. De prachtig uitgelichte replica van het VOC Schip Amsterdam, waar de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers speelden, en de fakkelwacht aan weerszijden van de loper zorgden voor een magistrale entree. Voor Marco Borsato was het reden om zijn lintje te dragen die hoort bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. ‘Heerlijk, het hoort erbij. Zo’n grandeur past hier,’ vertelde hij aan De Telegraaf. Zijn dochter Jada speelt in de film de dochter van Michiel de Ruyter.

Hij heeft hier écht gelopen
Elk trapje, de oude vloeren en de prachtige zalen: overal ben je je ervan bewust dat Michiel de Ruyter er ooit écht gelopen heeft. Dat is ook concreet gemaakt in het museum door de ‘Michiel de Ruyter route’ die je kunt bewandelen. Deze route leidt je langs alle onderdelen die verband houden met Michiel de Ruyter. De zeventiende-eeuwse schilderijen die je hier tegenkomt zijn onder andere de inspiratiebron geweest voor deze film.

Zes jaar lang zijn ze in het kader van de scriptontwikkeling nauwkeurig bestudeerd en uiteindelijk tot leven gekomen op het witte doek.

De route eindigt in een ruimte waar Het Scheepvaartmuseum een aantal speciale stukken laat zien uit het depot. Zo kun je schilderijen bewonderen die er normaal gesproken niet hangen maar ook zijn de originele biografie van Michiel de Ruyter en de echte sleutel van zijn grafkelder te zien. Ongelooflijk interessant om daar meer over te weten te komen! ‘Voor de zakelijke markt is het heel leuk om een vergadering of een diner te combineren dan wel te onderbreken met bijvoorbeeld een Michiel de Ruyter rondleiding. We kunnen zelfs een museumgids, verkleed als De Ruyter, een bijeenkomst laten openen met een kort woordje of de gasten laten ontvangen,’ aldus Pieter Vader, die ons tijdens de première een sneak peek laat nemen in de ‘route’.

Vernuftige vloer
Het Open Pleyn, de prachtige overdekte binnenplaats van het museum, was op deze regenachtige maandagavond omgetoverd tot bioscoop. Er stond een tribune die, samen met de stoelen die daarvoor opgesteld stonden, ruimte gaven aan de 1.200 genodigden. Op een enorme videoscherm werden de arriverende gasten op de rode loper geprojecteerd, terwijl de eerdere gasten alvast een plaatsje zochten onder de sterrenhemel van Het Open Pleyn. De presentatie was in handen van Frits de Ruyter de Wildt, een heuse afstammeling van Michiel de Ruyter, al zitten daar inmiddels twaalf generaties tussen. Als hij iedereen vraagt de telefoons uit te zetten maar daarbij opmerkt dat als je dat vergeet, niemand dat na de eerste zeeslag nog merkt, hebben we nog geen idee wat ons te wachten staat. Maar dat werd snel duidelijk. De spectaculaire zeeslagen volgden elkaar snel op en de speciaal voor deze film door Trevor Morris gecomponeerde muziek zorgde ervoor dat je geen moment afgeleid was.

Ingenieursprijs voor de vloer
Wij zijn bovendien positief verrast door de goede akoestiek. Het risico op een galm in zo’n grote overdekte ruimte is enorm maar de speciale vloer, die bestaat uit 2.300 tegels van 60 bij 60 centimeter, absorbeert geluid. De vloer heeft zelfs de ingenieursprijs De Vernufteling gewonnen en op een avond als deze is direct duidelijk waarom!

Vies om van je vlag te houden?
We zijn onder de indruk van de manier waarop de Gouden Eeuw tot leven komt in deze film. Met prachtige hoofdrollen van Frank Lammers als Michiel de Ruyter en Sanne Langelaar als zijn vrouw Anna. Aan het begin van de film houdt Barry Atsma, die de rol van raadspensionaris Johan de Witt vertolkt, een speech waarin hij pleit voor een vrij Nederland. Niet staatsgezind of Oranjegezind, maar Nederlands. Ons land waarin we gevochten hebben voor onze vrijheden en die ook willen behouden. Dat moment gaf ons kippenvel en het leek alsof de hele zaal tijdens die speech wat rechterop ging zitten. Ook regisseur Roel Reiné laat via Twitter weten dat het niet vies is om van je vlag te houden. Dat is precies wat deze setting in Het Scheepvaartmuseum oproept: we mogen best een beetje trots zijn op onze vaderlandse geschiedenis en op hoe deze tot uiting wordt gebracht op het witte doek. Want: Michiel de Ruyter is daadwerkelijk ‘thuisgekomen’ in Het Scheepvaartmuseum, en de zeeheld blijft nog even te zien in het programma ‘Michiel de Ruyter: Held in Zicht’.

Film Michiel de Ruyter
Regisseur: Roel Reiné
Producent: Klaas de Jong
Scenarioschrijver: Alex van Galen
Hoofdrolspelers: Frank Lammers, Sanne Langelaar, Barry Atsma en Lieke van Lexmond
De film is vanaf 29 januari 2015 te zien in Nederlandse bioscopen.

Fotocredtis: Sebastiaan Rozendaal (via Het Scheepvaartmuseum)