ADE Green: met kleine concrete stappen richting grootse idealenADE Green: met kleine concrete stappen richting grootse idealen
Back Back Nieuws

ADE Green: met kleine concrete stappen richting grootse idealen

24 oktober 2016

Hoe kunnen publieksfestivals bijdragen aan een duurzamere en betere wereld? Vanuit heel de wereld kwamen organisators op woensdag 19 oktober naar De Brakke Grond om die vraag te verkennen. Met een gebalanceerd programma aan discussies, workshops en presentaties gaf deze vierde editie van ADE Green zowel ruimte aan inspirerende verhalen als aan de concrete stappen waarmee de festivalbranche die idealen waarmaakt.

Aan het eind van de dag krijg je zowaar het gevoel dat het helemaal goedkomt met de planeet. Want hoe idealistisch de insteek van ADE Green ook is; op de conferentie blijkt vooral hoeveel commitment er in de branche is om daadwerkelijk verbetering te realiseren. Mara van der Kleij kondigt namens de gemeente Amsterdam aan dat de hoofdstad vanaf 2020 alleen nog duurzame festivals een vergunning verleent (de criteria zijn nog in ontwikkeling). De organisators die vorig jaar de Green Deal hebben ondertekend, presenteren welke concrete maatregelen tot zover zijn genomen. Extrema Outdoor, BGTL, Welcome tot he Future en Liberation Festival ontvangen een Greener Festival Award voor hun inspanningen. Op ADE Green wordt vooral duidelijk dat duurzaamheid allang niet meer draait om goede voornemens: hier ligt de nadruk op concrete actie.

Leren van elkaar
In de workshops worden vooral ideeën en ervaringen uitgewisseld, om elkaar op nieuwe ideeën te brengen en te leren van elkaars successen. Hoe kun je met green teams bezoekers vriendelijk aansporen hun afval op te ruimen, of afval verwerken tot compostgrond? (Green Deal Presents Waste Free Festivals). In de Waste Management Workshop bespreken festivals en afvalbedrijven met welke ‘binfrastructure’ je afval gemakkelijker kunt recyclen. En hoe reageert je publiek als je plotseling al het voedselaanbod verduurzaamt? Tijdens Happy Belly, Happy Planet deelt onder andere Jasper Goossen van Apenkooi Events zijn ervaring: ‘Going vegan is like bungee jumping; it seems like a big leap, but it can’t go wrong.’

Bewustwording
Ook biedt het programma ruimte om bewustzijn te creëren over minder bekende problemen. Nature & Biodiversity verkent bijvoorbeeld de impact die een festival heeft op verschillende lokale diersoorten. Want hoewel de koet zonder morren een nest bouwt van gebruikt toiletpapier, worden er onder de tienduizend diersoorten in Amsterdam vele een stuk minder blij van festivals… En waarom doen we niets nuttigs met al die menselijke ontlasting, terwijl Poop is Gold laat zien dat het erg waardevol materiaal kan zijn?

Naast de vele concrete thema’s, is er ook ruimte voor vrijere discussie. In Dance For A Better World bespreken enkele beroemde DJ’s, waaronder Laidback Luke en Dave Clarke hoe zij hun positie kunnen gebruiken om sociale bewegingen op gang te krijgen. Regisseur/activist Josh Fox (wiens inspirerende film als opening werd vertoond) vertelt waarom het misschien te laat is om klimaatverandering te stoppen, en wat de consequenties daarvan zijn.

Inspirerend, maar realistisch
Het enige minpuntje van de dag is dat De Brakke Grond de drukte soms maar nauwelijks aankan. Maar ook die groeiende opkomst bevestigt nogmaals hoe serieus de festivalbranche haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. En ADE Green weet die idealen duidelijk tastbaar te maken, met een sterke balans tussen inspirerende verhalen en praktische maatregelen. Zo wijst het programma erop hoe belangrijk en ambitieus het streven naar duurzaamheid is, maar vertaalt die missie tegelijk in haalbare concrete stappen. Daarmee lijkt ADE Green exact te hebben bereikt wat het voor ogen had.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!