Hoe de publieksevenementen van de toekomst eruit kunnen zien, werd alvast een beetje uit de doeken gedaan op de derde ADE Green conferentie. Daar moesten wij dus bij zijn! Afgelopen woensdag verzamelde de internationale publieke evenementenbranche zich in De Brakke Grond in Amsterdam, de venue die een dag lang in het teken stond van duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke verandering in de festivalbranche. Events.nl dook de verschillende ruimtes in om zo veel mogelijk presentaties bij te wonen.
Breed overzicht van ‘hete hangijzers’
De meer dan vijftien discussies, presentaties en workshops konden rekenen op een bont internationaal publiek. Duurzaamheid was daarbij niet het enige dat aan bod kwam. Met discussies met o.a. de Deense Roskilde-directeur Mikkel Sanders over voedsel, presentaties van veel innovaties en discussies over het drugsbeleid op dance-festivals, gaf ADE Green een breed overzicht van de zorgen die momenteel spelen bij het publiek – en dus bij de organisators van hun festivals.
Een conferentie die zich dus tussen de branche en maatschappij in bevindt, en waar ook de politiek graag gezien wil worden.
Heeft de dance-scene een drugsprobleem
In een van de weinige Nederlands gesproken bijeenkomsten debatteerden Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) en Marijke Shahsavari, CDA- fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad, mee over de vraag of de dance-scene een drugsprobleem heeft.
Mansveld tekent Green Deal
Een van de hoogtepunten was de ondertekening van de Green Deal. Samen met Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur & Milieu) tekenden acht directeurs van verschillende Nederlandse festivals de belofte om binnen drie jaar minstens de helft van het afval te scheiden, en minstens de helft van het plastic te recyclen. Mansveld steunde de actie “omdat het belangrijk is dat grote publieksfestivals het goede voorbeeld geven in afvalrecycling.” Bijvoorbeeld door het afval ter plekke om te smeden tot een skateboard: DJ Joris Voorn mocht het eerste exemplaar van deze WasteBoard overhandigen aan Staatssecretaris Mansveld.
Festivalpubliek staat open voor maatschappelijke doelen
Van die voorbeeldfunctie lijkt de festivalbranche zich duidelijk bewust. Vanuit zijn ervaringen als CEO van Sea Shepherd vertelde Alex Cornelissen hoe het festivalpubliek te mobiliseren is voor maatschappelijke doelen (From Clicktivism to Activism). De discussie Communicating Sustainability draaide om de vraag hoe je bezoekers kunt overtuigen van het belang van duurzaam festivalbeleid en de daaraan gerelateerde – vaak – impopulaire maatregelen. Ook gasten buiten het podium maakten gretig gebruik van de mogelijkheid hun zegje te doen. Met aanwezigen uit heel Europa, die op vele verschillende manieren aan de festivalbranche verbonden zijn, leidde het tot veelzijdige en levendige discussies.
Praktische ideeën
Maar het draaide niet alleen om het uitwisselen van ideeën. In De Brakke Grond, die de drukke menigte maar nauwelijks aankon, was er ook ruimte voor showcases van de laatste innovaties. Het maakte nogmaals duidelijk dat er vooral aan de leverancierskant talloze concrete stapjes worden gezet om goede bedoelingen in de praktijk te brengen. Jonge start-ups pitchten hun ideeën in de competitie Nature Calls, waar een startkapitaal van 25 duizend euro te winnen was voor het beste duurzame initiatief. Creatieve eenlingen presenteerden hun pas gelanceerde innovaties in showcase The Future Jim, But Not As We Know It: simpele alternatieven zoals printbare tenten van recyclebaar karton, of vloerplaten die de kinetische energie van dansende menigtes omzetten in lokale verlichting, maar ook nieuwe dating-apps die bezoekers aan elkaar koppelen op basis van hun festivalkeuze: binnen elke tak van festivalmanagement duiken kleine, maar interessante innovaties op.
Amsterdam Dance Event
Het is de derde editie van ADE Green, dat in het kader van Amsterdam Dance Event wordt georganiseerd door BUMA en ID&T, in samenwerking met enkele andere stichtingen. Het is een van de negen conferenties die van 14 tot en met 18 oktober plaatsvinden voor de professionele festivalbranche. In totaal zijn deze dagen zo’n 5.500 gasten uit de internationale publieksfestivalbranche aanwezig.