Terwijl de bezoekersaantallen van andere musicals teruglopen, blijft de musical Soldaat van Oranje records breken. De muziektheatervoorstelling over het waargebeurde verhaal van de Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema tijdens de Tweede Wereldoorlog ging in oktober 2010 in première en gaat door tot minimaal juli 2016. Tegen die tijd hebben ruim twee miljoen mensen de voorstelling in het Theaterhangaar van het voormalige marinevliegveld Valkenburg in Katwijk bezocht.
Naast het aansprekende verhaal, de locatie en een uitgekiende marketing heeft het succes van deze musical te maken met de spectaculaire technieken, die bij deze productie zijn toegepast. Vooral het concept van de draaiende tribune heeft de beleving van de voorstelling enorm versterkt. De bezoekers draaien tijdens de voorstelling maximaal 180° mee naar verschillende locaties en scènes, die ondersteund worden door filmschermen voor en achter de sets. Dat zorgt voor een indringende, levensechte beleving die de gasten meeneemt in het verhaal.
De redactie van Events ging op zoek naar de producent van de draaiende tribune en kwam uit in het zuidwesten van Duitsland. In Hockenheim, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Een klein stadje (slechts 20.000 inwoners) met een grote faam, die het vooral dankt aan de Hockenheimring, het circuit waarop Formule I wedstrijden worden verreden.
Wereldwijd grootste fabrikant van draaischijven
Op het industrieterrein rijden we de parkeerplaats op van BUMAT Bewegungssysteme GmbH. Al snel wordt duidelijk dat we op bezoek zijn bij een wereldspeler in zijn soort. BUMAT is wereldwijd de grootste fabrikant van draaischijven, draaipodia, draaiplateaus en draaiplatforms. Met het grootste assortiment voor de verhuur. ‘We leveren draaischijven en draaipodia voor alle denkbare toepassingen,’ vertelt directeur Timo Burgmeier, die ons ontvangt: ‘Draaischijven voor voertuigen, draaiplatforms voor beurzen, tentoonstellingen en presentaties, draaiplateaus voor de film-, tv- en live event industrie en draaipodia voor de industrie en voor private toepassingen. Wij laten alles draaien,’ vertelt Timo Burgmeier. ‘Van aluminium tot staal. Zwaar, plat, geruisloos, weerbestendig, duurzaam en betrouwbaar.’
BUMAT is een familiebedrijf. In 1948 opgericht door Josef Burgmeier, de grootvader van de huidige directeur. Het bedrijf heeft een hoge vlucht genomen en biedt totaaloplossingen aan. Het levert draaischijven van elke omvang en elke draagkracht. Van tien centimeter doorsnede tot 55 meter doorsnede. Van 10 kilo draagkracht tot 450 ton draagkracht. Te huur en te koop. Beproefde modellen uit de standaardcollectie tot draaischijven op maat.
Draaiende tribune voor Soldaat van Oranje
BUMAT heeft voor meerdere entertainmentproducties in Nederland draaischijven op maat gemaakt. Voor de toneelvoorstelling Anne, over het leven van Anne Frank, heeft BUMAT een draaischijf van 55 meter gemaakt. Maar de grootste uitdaging was de draaiende tribune voor de musical Soldaat van Oranje. Timo Burgmeier: ‘De producent van Soldaat van Oranje wilde een draaiende tribune. Dat had als voordeel dat er gewerkt kon worden met echte decors, in de vorm van filmsets. Het publiek draait mee naar de verschillende decors, zoals een strand met regen en wind en een Dakota die op de landingsbaan aankomt. De tribune moest 1.100 personen avond aan avond geluidloos kunnen draaien met een maximale snelheid van 1,2 meter per seconde. Dat zorgt voor een belasting van 100 ton. Bovendien is dit gewicht niet gelijk verdeeld. De draaischijf en de tribune zelf en de meedraaiende lichtbrug wegen nog eens 100 ton, dus de totale belasting is 200 ton. Voor de optimale zichtlijnen mocht de tribune op de draaischijf niet te steil en ook niet te flauw oplopen. We hebben, hier in de fabriek in Hockenheim, een configuratie ontworpen met een schokvrije versnelling en vertraging, zodat de bezoekers op de tribune de beweging niet voelen. De draaischijf draait op twaalf concentrische rails en wordt aangedreven door twintig motoren. Deze motoren zijn voorzien van wielen die door frictie de draaischijf in beweging brengen. De aandrijving van de schijf is zo geregeld dat die goed blijft functioneren, ook als een groep van vier motoren zou uitvallen. Wij werken met constructie onderdelen waar we patent op hebben. Dat garandeert een lang en geruisloos leven van de draaischijf. Door de tribune mee te draaien, kunnen de toeschouwers het musical intenser volgen dan in een 3D film. Ze zitten nu midden in het oorlogsverhaal met een blikveld van 180 º.’
Het draaiende tribune werd vanaf het begin één van de unique selling points van de productie. Timo Burgmeier: ‘Dat vervult ons met trots, want mede daardoor draait Soldaat van Oranje na ruim vijf jaar nog steeds een uitverkocht huis.’ BUMAT vestigde met de draaiende tribune ook vaste voet op Nederlandse bodem. In Nederland wordt het bedrijf vertegenwoordigd door Bertwin Brouwers (0654 778 854) van Neo Amsterdam.