Back Back Nieuws

Aandacht voor voedselverspilling op de Horecava

10 januari 2014
De Europese Unie heeft 2014 uitgeroepen tot het jaar tegen voedselverspilling. De aankomende Horecava draagt hieraan bij met verschillende initiatieven op de beursvloer, in samenwerking met diverse partners uit de food industrie. Zo is op maandag 13 januari de kick-off van een gezamenlijke actie voor de Voedselbank om buddies te werven. De dag erna discussieert een panel van prominente sprekers over de mogelijkheden om overgebleven voedsel vanuit de horeca te doneren aan de Voedselbank.

‘Word buddy van de Voedselbank’
Om het groeiende aantal mensen in armoede te kunnen voorzien van voedsel is de Voedselbank op zoek naar een continue aanvoer van goed voedsel: voedsel dat anders verspild zou worden. Maandag 13 januari om 16.00  uur geeft Leo Wijnbelt, Voorzitter Nederlandse Vereniging van Voedselbanken, het startsignaal voor de actie ‘Word buddy van de Voedselbank’. Met deze actie hoopt de (lokale) Voedselbank een relatie op te bouwen met bedrijven die hun producten doneren.

Vier beursdagen lang zijn Foodservice Network en de Voedselbank met een stand op de Horecava aanwezig waar gevulde kratjes van de Voedselbank als voorbeeld voor de gewenste vulling worden getoond. Daarnaast wordt informatie uitgedeeld aan geïnteresseerden. Leo Wijbelt overhandigt maandagmiddag op de Horecava-themawereld INNOVEER  de eerste buddy-box aan Lodewijk van der Grinten, Directeur Koninklijke Horeca Nederland.

Voedselrestanten verwerken
Uit Horecava-onderzoek blijkt dat de hoeveelheid eten die in restaurants wordt weggegooid, fors te noemen is. Met ruim 70.000 mensen afhankelijk van de Voedselbank is er voldoende aanleiding om dieper in te gaan op het terugbrengen van voedselverspilling in restaurants. Op dinsdag 14 januari om 12.00 uur wordt in het INNOVEER Theater een paneldiscussie over dit onderwerp gehouden. Het panel bestaat uit Wouter de Heij (TOP b.v.), Carla Dik-Faber (Tweede Kamer ChristenUnie), Salomon Querido (Voedselbanken Nederland), Ronald Visschers (TNO) en Eric van Veluwen (Green Cook de Vale Ouwe). Zij praten over de (technische) mogelijkheden hoe restaurants voedselrestanten kunnen doneren aan de Voedselbank.

Aansluitend op de paneldiscussie kookt chef Foppe Wiersma van het Koksgilde op het GildePlaza met een zogenaamde ‘blackbox’ en laat daarmee zien welke variatie aan gerechten mogelijk is met een Voedselbank-pakket.

‘No time to waste’ 
Ook de programmering voor de themawereld HOTEL staat regelmatig in het teken van onder andere energie- en waterverspilling, vervuiling en voedselverspilling. Dagelijks komen één of meerdere topics aan bod uit ‘The Agenda for the Future, There is no Time to Waste’. Zo adviseert Waste Watcher Thomas Luttikhold bedrijven over voedselverspilling. De waarde van voedsel neemt niet af wanneer er wordt gedacht dat het onbruikbaar is. Sterker nog, de waarde kan vaak nog toenemen. Luttikhold legt uit hoe dit werkt onder het mom ‘ga niet alleen voor een betere wereld, maar ook een vollere portemonnee’.

Toolkit
De European Party Caterer Association (EPCAS) stelde samen met Unilever Food Solutions een toolkit samen om party cateraars te helpen met het verminderen van hun voedselverspilling. Hiermee sparen cateraars niet alleen het milieu, maar spekken zij ook hun bankrekening. De concrete handvatten en stappen waar de toolkit uit bestaat, worden toegelicht.

Horecava 2014, het nationale platform voor professionals in de foodservice industrie, is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur, van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari in Amsterdam RAI.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!