4e Black Heritage Festival in Amsterdam, Almere, Leiden en Rotterdam 4e Black Heritage Festival in Amsterdam, Almere, Leiden en Rotterdam
Back Back Nieuws

4e Black Heritage Festival in Amsterdam, Almere, Leiden en Rotterdam

24 mei 2024

Stichting Untold presenteert de 4e editie van het Black Heritage Festival (BHF) dat plaatsvindt van 1 juni tot 1 juli 2024. Het festival staat in het teken van Afro-futurisme en biedt een gevarieerd programma met lezingen, seminars en panelgesprekken, muziek- en dansworkshops, de dans masterclass Pantsula, de theatervoorstelling UMA en het Keti Koti Concert die cultuur en de kracht en schoonheid van de Afrikaanse diaspora vieren.

Theatervoorstelling UMA

Het festival trapt af met de theatervoorstelling ‘UMA’; regie Raymi Sambo, choreograaf Desta Deekman, muzikaal leider Orlando Ceder. In de voorstelling worden verhalen verteld van moedige vrouwen die vochten tegen slavernij en koloniale overheersing in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en Afrika. Tijdens het festival kunnen bezoekers ook deelnemen aan lezingen, seminars en workshops die dieper ingaan op thema’s als Afro-spiritualiteit, cultureel erfgoed en mentaal welzijn. De openingsavond van het BHF wordt gehost door Nicole Terborg.

Gasten uit Curacao en Zuid-Afrika

Op uitnodiging van Untold is antropoloog en auteur Richenel Ansano te gast vanuit Curaçao. Hij zal spreken over zijn nieuwste werk ‘Afro-Spiritualiteit en Recht in het Caribisch gebied: een diepgaande verkenning’. In zijn lezingen belicht hij de invloed van het Afrikaanse erfgoed op de culturele, economische en spirituele werkelijkheid van het Caribisch gebied.

Ook is de Zuid-Afrikaanse choreograaf Vusi Mdoyi speciaal uitgenodigd om de masterclass Pantsula te geven voor dansprofessionals en studenten van kunstvakopleidingen. Pantsula is een Zuid-Afrikaanse dansstijl die tijdens de apartheid is ontstaan. Deze dansstijl is populair onder jonge podiumkunstenaars en cultuurmakers wereldwijd.

Keti Koti concert 

Voor de muziekliefhebber is er ter afsluiting van het festival het ‘ Keti Koti Concert ’ van muziekgezelschap Black Harmony, waar bezoekers worden meegenomen op een muzikale reis door de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Suriname met traditionele en moderne muziek arrangementen. Met een blik op de toekomst zal worden bekeken hoe het Afrikaanse erfgoed op een vernieuwende manier kan worden benaderd en gepresenteerd aan een breed en divers publiek.

Samenwerkingspartners

Het Black Heritage Festival is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost), het Mondriaan Fonds en DNB Cultuurfonds. De samenwerkingspartners zijn o.a. het Bijlmer Parktheater, Kunstlinie, Theater Zuidplein, Wereldmuseum, Black Harmony, Stichting Eternity Percussion en Ninsee, The Black Archives, Ninsee, Pakhuis de Zwijger, CMNTY, Southeast Drum Academy.

Foto: Les Adu

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!