4 financierings mogelijkheden voor je evenement4 financierings mogelijkheden voor je evenement
Back Back Column

4 financierings mogelijkheden voor je evenement

06 augustus 2019

Wil je een evenement organiseren? Het begint allemaal met brainstormen. Welke doelgroep wil je trekken, wat vinden zij interessant, wanneer zou het event moeten plaatsvinden, en waar? Ook moet er natuurlijk nagedacht worden over de financiering. Want niet iedere organisatie heeft zomaar genoeg geld om een evenement te organiseren. Inkomsten kunnen eventueel gegenereerd worden door entreegeld te vragen, en door eten en drinken dat verkocht wordt. Dit geld komt echter pas binnen tijdens het evenement.

Vooraf zal er ook voldoende in kas moeten zijn, bijvoorbeeld omdat leveranciers voorschotten in rekening brengen. Banken zijn niet altijd geïnteresseerd in het zakelijk financieren van een evenement. Hoe je dan aan voldoende financiële middelen komt? Hieronder vind je vier alternatieve financieringsmogelijkheden voor een evenement.

1. Financiering door middel van subsidie of fonds

Sluit je evenement aan bij de doelstellingen van een bepaald fonds of van de overheid op gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau? Dan kun je mogelijk subsidie aanvragen. Subsidie kan bijvoorbeeld verleend worden in het kader van doelen op het gebied van de Wet Maatschappelijke ondersteuning, maatschappelijk ondernemen of cultuur en welzijn. Daarnaast zijn er zijn bijvoorbeeld cultuur- en sportfondsen.

2. Sponsoring

Een veelgebruikte vorm van financiering van evenementen is die door middel van sponsoring. Bedrijven of organisaties die aansluiten bij je doelgroep, zijn vaak geïnteresseerd in de mogelijkheid te sponsoren. Als tegenprestatie voor het sponsorgeld dat zij vooraf betalen krijgen zij aandacht en reclamemogelijkheden. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit advertentieruimte op de website of het evenement, een naamsvermelding of aandacht in de media.

3. Crowdfunding

Kom je niet in aanmerking voor een subsidie of heb je niet genoeg sponsoren gevonden, dan kun je je evenement mogelijk financieren door middel van crowdfunding. Hierbij leen je niet in een keer een groot bedrag bij een bank, maar investeren meerdere particuliere of zakelijke investeerders een kleiner bedrag. De investeerders kun je belonen met rendement op hun inleg, maar ook bijvoorbeeld met toegangskaarten voor het event. Crowdfunding werkt eigenlijk ook als marketingmiddel, doordat investeerders als ambassadeurs worden gezien.

4. Microkrediet

Als banken je zakelijk geen krediet willen geven, kom je mogelijk wel in aanmerking voor een lening bij Qredits. Deze private en onafhankelijk kredietverstrekker werkt samen met grote banken en de overheid. Qredits biedt een meer flexibele en persoonlijkere aanpak. De Nederlandse overheid staat garant voor de lening, en je kunt professionele coaching krijgen om je project verder te ontwikkelen. Het maximale bedrag dat kan worden aangevraagd is 50.000 euro.

Van welke alternatieve financieringsmogelijkheid je ook gebruik wil maken, zorg altijd voor een degelijk ondernemersplan. Dit behoedt je voor het maken van fouten die vervelende gevolgen kunnen hebben en zorgt voor vertrouwen bij de investeerders. Succes met het organiseren van je evenement!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!