2023: Den Haag stad van Escher2023: Den Haag stad van Escher
Back Back Nieuws

2023: Den Haag stad van Escher

23 februari 2023

In 2023 waan je je in Den Haag in de onmogelijke wereld van Escher; de kunstenaar die water omhoog laat stromen, vogels in vissen verandert en handen elkaar laat tekenen. Dit jaar markeert 125 jaar sinds de geboorte van Nederlands beroemdste graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Op vrijdag 17 februari opende wethouder Bruines het jubileumjaar in het Kunstmuseum Den Haag.

Tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag

Met de tentoonstelling Escher – Andere Wereld in het Kunstmuseum Den Haag beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden hier gecombineerd met spectaculaire, ruimtelijke installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. 

Tentoonstelling in Escher in Het Paleis

Dit weekend is ook de opening van de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita in Escher in Het Paleis. De Mesquita was naast kunstenaar en graficus, leraar grafische technieken. Zo ontmoet hij Escher voor het eerst op de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem en overtuigt hem om over te stappen naar grafiek. Hun artistieke voorkeuren komen deels overeen, maar De Mesquita heeft een heel eigen signatuur met krachtige lijnen, fantasie, humor of juist dreiging. De aangrijpende grafiek van De Mesquita en Escher hangen nu zij aan zij in Escher in Het Paleis. 

Tentoonstelling in Museum Panorama Mesdag

Heb je het over perspectief en illusie, dan heb je het ook over het magische Panorama van Scheveningen (1831) van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Zoals Escher de grenzen van het perspectief oprekte, verkende Mesdag op zijn manier de grenzen van de zichtbare wereld in zijn panorama. Tijdens het Escherjaar is vanaf 1 april ook de tentoonstelling Ulrike Heydenreich - Verlangen naar de verte in het Museum Panorama Mesdag te zien. 

De stad van Escher

Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het hart van dit bijzondere jubileumjaar. We vieren zijn geboortedag het hele jaar in Den Haag met diverse tentoonstellingen, activiteiten en city dressing.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!