2017: Het jaar van het 'heart'?2017: Het jaar van het 'heart'?
Back Back Column

2017: Het jaar van het 'heart'?

17 januari 2017

Door Willemijn van Hussen

2017. Een nieuw jaar. Een spannend jaar, waarin zoveel onzeker is, met een nieuwe wind die in de US waait, oorlogen die nog niet uitgevochten zijn, en in ons eigen land nieuwe verkiezingen.

In het licht van deze grote issues, wordt kunst vaak afgedaan als 'frivole luxe'*, terwijl de geldkraan ervoor meer en meer wordt dichtgedraaid. Maar kunstenaars en artiesten zijn het hart van de samenleving en beïnvloeden op deze manier onze maatschappij. Kijk maar eens naar onderstaand schema dat de maatschappij in vier kwadranten indeelt: De verticale as is verdeeld in de massa (wij allen) en de elite (de mensen die beslissingen kunnen nemen), terwijl de horizontale as is verdeeld in de mensen die actie nemen en de mensen die de ideeën hebben. De categorie 'inside' vertegenwoordigt de politici en wat daar omheen hangt aan lobbyisten. De categorie 'head' zijn de denkers/wetenschappers. 'Outside' zijn de mensen die actie kunnen voeren en burgerinitiatieven ontplooien. En, last but not least, de categorie 'heart' zijn kunstenaars, artiesten, producenten. Kunstenaars en artiesten hebben invloed op de samenleving doordat zij als enige de harten van alle andere partijen bereiken en zo hen aansporen om actie te ondernemen.

 

Van Jones

 

Afgelopen jaar zag BlueLuna BV bij hun artiesten een aantal leuke voorbeelden. Allereerst natuurlijk Typhoon die met minister van der Steur aan tafel ging over het etnisch profileren (schuin oversteken van 'heart' naar 'inside'). Wende trad toe tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ('van heart' naar 'head') en Sabrina Starke startte haar theatertour 'Imagine' waarin ze met haar muziek het publiek tot actie wil aanzetten om samen de wereld mooier te maken (van 'heart' naar 'outside')


Zo zie je: kunst is geen 'frivole luxe', maar essentieel in onze maatschappij. Laten we hopen dat het een jaar wordt waarin het 'heart' een enorm grote rol gaat spelen!

*HKH Prins Constantijn in NRC 13-12-2016: 'We vervlakken wel heel erg als we cultuur afdoen als frivole luxe'.

 

Foto: Ferdy Damman 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!