NDSM-werf wordt kunst decor NDSM-werf wordt kunst decor
Back Back Nieuws

NDSM-werf wordt kunst decor

23 november 2017

De NDSM-werf in Amsterdam vormt het decor van een tiental scenario's die beeldend kunstenaar Jaap Scheeren (Nijmegen, 1979) met levensgrote foto's heeft vastgelegd. De fotoserie- die met oog voor detail de bijzondere uitstraling en 'grassroots cultuur' van het gebied laat zien- wordt gepresenteerd op het buitenterrein van de NDSM-werf. 

Monument voor de tijdelijkheid

Volgens NDSM is de NDSM-werf is één van de meest charismatische plekken van de stad Amsterdam. ‘De weidsheid, industriële gebouwen en de ruige, wat ongeregelde sfeer van de openbare ruimte steken af tegen de pittoreske wijken aan de zuidzijde van het water en de geordende buurten eromheen. Maar het is ook een gebied in transitie, waar ook ontwikkelplannen voor de nabije toekomst op de loer liggen. In het kielzog van deze projecties op de toekomst heeft zich een spannende dynamiek van tijdelijkheid ontkiemt, waarbij de huidige gebruikers het landschap naar hun hand hebben gezet.’

In opdracht van Rieke Vos, curator van de Stichting NDSM-werf, zwierf Jaap Scheeren enkele maanden door het gebied, leerde de plek en haar gemeenschap kennen en ontwikkelde het project 'For keeps / Om te houden', dat gezien kan worden als een monument voor de tijdelijkheid. 

Grootstedelijke Sprookjes

Het werk van Jaap Scheeren heeft een sprookjesachtige kwaliteit. Tijdens verkenningen ontstaan scenario’s, die hij daarna in scène zet. Vervolgens doet de kunstenaar iets vreemds: hij zet als het ware een stap naar achteren en doet net alsof hij niks meer dan een voorbijganger is. Scheeren’s landschapsportretten tonen op haast terloopse wijze de kwaliteit van de NDSM als plek voor verbeelding. Het relativerend absurdisme van deze grootstedelijke sprookjes is daarmee meer dan een grappige hulde aan fantasie. Het herinnert de voorbijgangers eraan hoe belangrijk het is om in de onophoudelijke tred van het leven in de stad ruimte te vinden voor het onverwachtse. 

Plattegrond en publicatie 

De fotoserie For Keeps / Om te houden wordt gepresenteerd op het NDSM terrein en is aan de hand van een plattegrond te bezoeken.  De tentoonstelling loopt van 14 december 2017  tot 1 maart 2018. Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!