krentenweggekrentenwegge
Back Back Nieuws

Een origineel streekproduct met logo als cadeau?

23 januari 2017

Wie in het oosten iets te vieren heeft, doet dat, ook nu nog, met een krentenwegge. Een krentenwegge is een Twents feestbrood dat meer dan een meter lang kan zijn. Het is niet alleen langer en breder dan een gewoon krentenbrood, maar ook rijker gevuld met krenten, rozijnen en speciale kruiden en specerijen die de typische smaak naar voren laten komen, waardoor de smaak voller en smeuïger wordt.

De krentewegge

Tot in het begin van de twintigste eeuw was gebak nauwelijks bekend op het Oost-Nederlandse platteland. Een slagroomtaart kon alleen bij een bakker in de stad besteld worden. Als er iets te vieren viel, dan bakte de lokale bakker een krentenwegge. Nog steeds is de krentenwegge een bijzonder brood dat aan een verjaardag, jubileum of geboorte een extra feestelijk tintje geeft. Daarnaast ook veel gebruikt als relatiegeschenk of eindejaarsgeschenk.

Geboortegebak

In Twente is het aanbieden van een krentenwegge een oeroude traditie, zeker bij de eerstgeborene. Dit aanbieden gaf blijk van een hechte gemeenschap. Van oudsher is de krentenwegge bedoeld als geboortegebak.

Het geheim

Het geheim van de krentenwegge? Dat schuilt in het bakproces. Een wegge wordt gebakken in een oven waarvan de temperatuur al dalende is. Wij noemen dat in de bakkerij 'bakken bij een afliggende of aflopende oven'. Een krentenwegge wordt in een grote rechthoekige bak gebakken, zonder deksel. Het bakproces neemt anderhalf uur in beslag.

Informeer naar de vele mogelijkheden

Bakkerij Olde Keizer kan de krentenwegge naar ieder willekeurig adres opsturen in een mooi stevige wegge-verpakking.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!