Back Back Nieuws

Scholieren en ondernemers zamelen samen 420.198 euro in voor wereld zonder aids

01 december 2013
Duizenden jongeren dansten 27 november in Brothers Festival Dome in Bunnik tijdens het dance4life event. Het event was de afsluiting van het scholenproject van dance4life. Naast het vieren van hun successen maakten de aanwezige jongeren ook een serieus statement richting de Tweede Kamer.

‘Terwijl er in de Tweede Kamer werd vergaderd over de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking maakten tegelijkertijd duizenden jongeren een statement '4 life' vanwege de geplande bezuinigingen van 15 miljoen euro op Seksuele en Reproductieve Rechten en Gezondheid (SRGR). De jongeren willen dat ook hun leeftijdsgenoten elders in de wereld toegang krijgen tot goede voorlichting en gezondheidszorg en vinden het belangrijk dat jongeren wereldwijd condooms kunnen krijgen en zich op die manier kunnen beschermen tegen soa's zoals hiv’, aldus de organisatie van dance4life.

420.198 euro voor wereld zonder aids
Tijdens het dance4life event werd bovendien bekend gemaakt hoeveel geld de jongeren met uiteenlopende acties hebben ingezameld voor de voorlichtingsprojecten van dance4life in India en Nepal: 90.198 euro. Ruim 10.000 leerlingen zetten zich de afgelopen maanden in voor een wereld zonder aids, als onderdeel van het scholenprogramma van dance4life.

Ondernemers in actie
Ook vijf ondernemers kwamen in actie voor dance4life. Zij sloten zich samen 24 uur lang op voor de BNR Situation Room en voerden allerlei opdrachten uit met als doel de overheadkosten voor dance4life te minimaliseren. Zij kregen het bijvoorbeeld voor elkaar dat WE Fashion T-shirts voor dance4life programma's beschikbaar stelt. Bovendien mag dance4life komend jaar gebruik maken van gratis hotelovernachtingen in de landen waar de organisatie actief is. Op die manier zamelden zij 330.000 euro in voor dance4life, waarmee de totaalopbrengst van scholieren en ondernemers op 420.198 euro komt.

Het doel
Aidsdoden onder jongeren stijgt tegen trend in Dat de strijd tegen aids nog steeds hard nodig is blijkt uit het rapport van de World Health Organization (WHO) dat eerder deze week werd gepubliceerd. In 10 jaar is het aantal aidsdoden onder jongeren verdubbeld, terwijl het totaal aantal aidsdoden in deze periode met 30 procent is gedaald. De voornaamste reden van de stijging is dat de gezondheidszorg niet goed op jongeren is afgestemd: ze worden minder vaak getest dan volwassenen en durven uit schaamte vaak geen hulp te zoeken. In totaal leven 2,1 miljoen jongeren tussen de 10 en 19 jaar met hiv. Een zevende van alle nieuwe infecties vindt binnen deze leeftijdsgroep plaats.

Eva Simons nieuwe ambassadeur
Tijdens het dance4life event waren er optredens van onder andere The Partysquad, Sharon Doorson, Erik Arbores, The Opposites en Julian Jordan. Ambassadeurs Nikkie Plessen, Barry Paf en Toprak Yalçiner presenteerden het event. Eva Simons werd met een videoboodschap geïntroduceerd als de nieuwe ambassadeur van de organisatie. De 29-jarige zangeres verblijft momenteel in het buitenland en kon daardoor zelf niet aanwezig zijn.

Foto: Laura Heusinkveld

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!