Zwolle leukste carnavalsstad boven de grote rivieren Zwolle leukste carnavalsstad boven de grote rivieren
Back Back Nieuws

Zwolle leukste carnavalsstad boven de grote rivieren

23 januari 2023

De stad Zwolle wordt de leukste carnavalsstad boven de grote rivieren genoemd. Vanaf vrijdag 17 februari barst het ‘feest van de omkering’ weer los. De burgemeester draagt de sleutel van de stad over aan de Stadsprins van Sassendonk: Prins Libra I, waarna Zwolle vijf dagen lang verandert in Sassendonk. Zo’n twintig horecabedrijven, en in ieder geval één grote feesttent zijn het domein van kleurrijk verklede feestvierders. 

Het begint op vrijdag 17 februari met het opzetten van het Eileuvernest op de Grote Markt, precies om middernacht. Daarna barst het feest los. Carnaval eindigt met het neerhalen van de Eileuver op dinsdagavond 21 februari, en daar tussenin zijn er doorlopend evenementen en activiteiten op verschillende locaties in de binnenstad. De cafés puilen uit met kleurrijke hossende gasten en de stad is bijna klokjerond bezet door verklede feestgangers in alle mogelijke kostuums. 

Omkeringsritueel

Van oorsprong is het carnaval een omkeringsritueel; iedereen is tijdens deze feestdagen gelijk. De gebruikelijke maskers mogen af en je kan zijn wie je wil zijn. Maatschappelijke rollen worden omgedraaid en de gevestigde orde wordt op de hak genomen. Carnaval in Zwolle bestaat dankzij vele initiatieven van cafés en verenigingen, groepen en individuen. Het feest wordt mede-georganiseerd door Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ), waarin een groot deel van de Zwolse horeca is verenigd.   

Vaste programmaonderdelen 

Het carnaval kent vele traditionele programmaonderdelen, waarvan er hier een paar worden uitgelicht. Na het oprichten van het Eileuvernest om middernacht op vrijdag, en de sleuteloverdracht op zaterdagochtend, is er 's middags een carnavalsoptocht door de hele binnenstad. Zondagochtend wordt er een carnavalsdienst gehouden in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek (De Peperbus), met daarna het traditionele Concour d’ Ouwehoer in de Tent van Sassendonk op het Grote Kerkplein, tijdens welke diverse buuts worden gegeven in het Zwolse dialect. Maandagmorgen is Theater de Spiegel traditiegetrouw afgeladen met prachtig geklede Sassendonkers die genieten van een mooi concertprogramma. Maandagmiddag spelen kapellen en artiesten en dinsdagochtend is er het traditionele smartlappenfestival met ‘s middags de prins(es)-van-het-jaarverkiezing. Op de laatste dag van het carnaval (vastenavond) gaat ook het Eileuvernest weer naar beneden en wordt de sleutel van de stad Zwolle teruggegeven aan het college van burgemeester en wethouders. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!