Zwarte Cross bevordert duurzaam watergebruik Zwarte Cross bevordert duurzaam watergebruik
Back Back Nieuws

Zwarte Cross bevordert duurzaam watergebruik

27 juni 2024

De afnemende waterkwaliteit in Nederland en de dreiging van zoetwatertekorten raken ook de evenementenbranche. Daarom kondigt De Feestfabriek Alles Komt Goed B.V., de organisator van de Zwarte Cross, een meerjarig samenwerkingsverband aan met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Rijn en IJssel, Drinkwaterbedrijf Vitens, Green Deal Circular Festivals, gemeente Oost Gelre en Samenwerking Water Regio Achterhoek+.

De partijen bundelen hun krachten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen, met de focus op het verbeteren van waterzuivering, het reduceren van waterverbruik en het bevorderen van circulair gebruik. De hoop is dat deze innovaties uiteindelijk ook buiten de festivalbranche kunnen worden ingezet.

2,8 miljoen liter water

De afgelopen jaren werden al veel verbeterstappen gezet in de waterhuishouding van de Zwarte Cross. Zo worden toiletten doorgespoeld met water uit een nabijgelegen meer en zette de organisatie vacuümtoiletten in met een 85% lager waterverbruik. Omdat Waterschap Rijn en IJssel moeite had om de plotselinge piek aan afvalwater te verwerken, wordt 2,8 miljoen liter afvalwater in waterzakken opgeslagen op het festivalterrein en gedoseerd geloosd op het riool. Maar deze maatregelen zijn nog niet genoeg om in 2027 te kunnen voldoen aan de strengere eisen voor waterzuivering die voortkomen uit de Europese Kaderrichtlijn Water.

Innovaties

Tijdens de Zwarte Cross 2024 worden zes innovaties getest om water te hergebruiken, zuiveren en besparen. Jotem Water Solutions plaatst haar eerste BluElephant, een mobiele zuiveringsinstallatie die afvalwater biologisch zuivert. Bezoekers kunnen deze machine in actie zien op Playa Exoticana, een zwemplas op het festivalterrein. Achter de schermen installeert MTD de Silver Label Unit, die afvalwater chemisch en fysisch zuivert. Nijhuis Saur Industries voert twee pilots uit. De eerste pilot vindt plaats op de camping in samenwerking met Saxion Hogeschool. Douchewater wordt via een mobiele zuivering verwerkt tot spoelwater voor toiletten. De tweede pilot richt zich op urine. Dat bevat specifieke stoffen die een uitdaging vormen voor zuivering, maar uiteindelijk ook als waardevolle meststof gebruikt kunnen worden bij het verbouwen van voedsel. Urinoirs uit de mannentoiletten worden daarom aangesloten op de ‘Pississippi Pipeline’ om pure urine te verzamelen. Ook wordt een speciaal unisex urinoir getest. Tot slot plaatst Circular Flush waterloze toiletten op het festival.

Kwaliteitscontrole

Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vechtstromen zijn nauw betrokken bij de innovaties. Drinkwaterbedrijf Vitens en partners willen leren over waterhergebruik voor op langer termijn en vergelijken daarom de kwaliteit van het gezuiverd douchewater met drinkwaterkwaliteit. Onderdeel van het samenwerkingsverband is een publieksonderzoek om onder andere de acceptatie van circulair watergebruik te peilen onder bezoekers. Ook zal Vitens samen met de organisatie van de Zwarte Cross campingbezoekers op ludieke wijze aanmoedigen (drink)water te besparen door bijvoorbeeld korter te douchen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!