Zonheuvel: duurzaam en gastvrijZonheuvel: duurzaam en gastvrij
Back Back Locaties

Zonheuvel: duurzaam en gastvrij

27 november 2018

Groene oase in het midden van het land

In het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in Doorn ligt Landgoed Zonheuvel. Centraal in Nederland, als een grote groene oase met een rijke historie. Een event hier wordt iets bijzonders. Of je nu wilt vergaderen met een kleine groep mensen in de sfeer van vroegere tijden of een congres wilt organiseren met vijfhonderd man in de moderne Congreszaal: op Zonheuvel kan het.

Op het 47 hectare grote terrein van het landgoed staan vier gebouwen. Commercieel Manager Rens Tanis geeft me een rondleiding over het terrein. We beginnen in Het Paviljoen, het hoofdgebouw van Landgoed Zonheuvel. Hier bevinden zich het hotel, twee restaurants en verschillende moderne zalen, waaronder de Congreszaal met plek voor maar liefst 500 mensen! Daarmee is het de grootste congreszaal in de regio. Deze zaal is ook te splitsen in drie aparte zalen. Opvallend is de aandacht voor duurzaamheid in het hele pand. Op de muren staan tekeningen van de manieren waarop Zonheuvel de afgelopen jaren heeft gewerkt aan duurzaamheid. Zonheuvel is ook in het bezit van een Green Key Goud.

Maarten Maartenshuis

Na een kijkje in de restaurants en het hotel, lopen we naar buiten langs het ruime terras en de vijver met fontein naar het Maarten Maartenshuis. Het voormalige woonhuis van de schrijver en dichter Maarten Maartens is het tweede gebouw op het landgoed. Dit buitenhuis liet de dichter om zijn antiekverzameling heen bouwen. In dit prachtige gebouw bevinden zich, naast veel kunst, acht vergaderzalen, waaronder drie prachtige stijlzalen. De tuinen voor het Maartenshuis zijn zeer geschikt voor fairs en markten.

Koetshuis en lodge

Iets verder op het terrein ligt Het Koetshuis. Het is de voormalige woning van de butler van Maarten Maartens. Hier waren ook de stallen. Tegenwoordig zijn er vergaderzalen gevestigd, die verhuurd worden. Op het hele landgoed vind je diverse huurders, die veel samenwerken en elkaar aanvullen en versterken. Centraal hierbij staat duurzaamheid.

Voor wie echt buiten in het groen wil vergaderen, beschikt het landgoed nog over een lodge. Dit houten gebouwtje staan vlakbij het bos en heeft een mooi terras met picknicktafels. Het is tevens een mooi vertrekpunt voor een van de vele outdooractiviteiten op het landgoed. De lodge is onlangs geheel gerenoveerd.

Groen

Op het landgoed zijn tal van mogelijkheden voor een echte groenbeleving. Op het terrein van Zonheuvel zelf bevinden zich vier wandelroutes, die verschillen in lengte. Er is ook een prachtige biologische moestuin, waar kruiden, groenten en fruit worden geteeld die worden gebruikt in de eigen keuken van het restaurant. De moestuin is ook een mooie plaats voor een originele workshop! Zonheuvel werkt samen met diverse kwalitatieve activiteitenbureaus uit de regio. Daardoor is het mogelijk om een originele vergaderbreak of een sportieve activiteit te organiseren en zo het verblijf op dit prachtige stukje groen in Nederland nog prettiger te maken.

Openluchttheater

Op het terrein van Zonheuvel bevindt zich ook een mooi openluchttheater, waar ook de plaatselijke toneelvereniging haar stukken mag opvoeren. Het openluchttheater is in 1936 ontworpen door architect Koen Limperg en is na de oorlog in onbruik geraakt. In 2017 is het openluchttheater heropend. Het openluchttheater sluit mooi aan bij de missie van Stichting SBI, die Zonheuvel beheert. De stichting heeft het bijdragen aan duurzame arbeidsverhoudingen en duurzaam ondernemen als doel.

Duurzaamheid vanzelfsprekend

Op Zonheuvel is duurzaam ondernemen een vanzelfsprekendheid. Op allerlei gebieden zoekt Zonheuvel de aansluiting met partijen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Met een Gouden Green Key keurmerk, onderdeel van Kop van Utrecht, lid van MVO Nederland, behoort Landgoed Zonheuvel tot één van de meest duurzame hotels van Nederland. Zonheuvel participeert in vele maatschappelijke projecten.

Bereikbaarheid

Landgoed Zonheuvel is vanuit alle richtingen in Nederland gemakkelijk te bereiken. Het landgoed ligt in het midden van het land, op vijf minuten rijden van de A12 en ook met het openbaar vervoer kom je er gemakkelijk via de stations Driebergen-Zeist of Maarn. Er stopt een bus voor de deur en station Maarn ligt zelfs op loopafstand. Er is voldoende parkeergelegenheid en natuurlijk zijn er laadpalen voor elektrische auto’s. Bezoekers die op de fiets komen, kunnen hun rijwiel kwijt in de afsluitbare fietsenstalling, waar ook oplaadmogelijkheden zijn om je elektrische fiets op te laden. Zonheuvel maakt haar belofte waar: Duurzame gastvrijheid op de Utrechtse Heuvelrug.

Door > Kitty Dalhuizen

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!