Zo ontstond de vraag naar ‘the best club in AmsterdamZo ontstond de vraag naar ‘the best club in Amsterdam
Back Back Nieuws

Zo ontstond de vraag naar ‘the best club in Amsterdam

27 maart 2024

In het bruisende Amsterdam valt er dag en nacht wel wat te beleven. Want waar het overdag op straat wemelt van de mensen, verplaatst de crowd zich ‘s nachts naar de vele clubs die onze hoofdstad rijk is. De clubcultuur is altijd al een centraal element geweest van de stad. Dat begon al in de jaren ‘70 met de iconische discotheken. Tegenwoordig vind je in Amsterdamse clubs als Escape veel EDM, techno en trance muziek. De evolutie van kleine, gezellige en iconische discotheken tot de gigantische, internationale evenementen die de stad tegenwoordig organiseert heeft slechts enkele tientallen jaren geduurd. Maar heeft er wel voor gezorgd dat ons kleine kikkerlandje nu voor goed op de kaart staat: veel buitenlandse toeristen zijn nog steeds op zoek naar the best club in Amsterdam.

 

In de beginjaren was er nog geen sprake van ‘best club in Amsterdam’: zo begon het

De clubscene in Amsterdam ontstond al in de jaren ‘70 en ging gepaard met de wereldwijde opkomst van disco. Deze tijd was gekenmerkt door de opvallende mode en een gevoel van ultieme vrijheid. Iconische locaties als Paradiso en de Melkweg vinden hier hun roots: Amsterdam was dé stad als het ging om flower power, en naast het Vondelpark was een andere ontmoetingsplaats nodig voor hippies. Veel clubs of verzamelplekken waren er niet, dus er was nog geen sprake van ‘the best club in Amsterdam’; je ging simpelweg naar een van de bekende spots.

 

In de jaren ‘80 waren er wereldwijde politieke spanningen. Er was veel behoefte aan artistieke expressie en men wilde zich kunnen uitleven. De clubcultuur in Amsterdam bewoog zich naar de underground, waar men zichzelf kon zijn en een veilige haven kon vinden, weg van alle spanningen in de wereld. Kleine locaties werden de thuisbasis voor de dansvloer, en je vond er vooral house beats

 

Pas rond de jaren 90 openden legendarische clubs als Escape Amsterdam hun deuren

De jaren ‘90 braken aan, en Amsterdam kwam plots wereldwijd in de schijnwerpers te staan als toonaangevend centrum voor elektronische muziek. Techno en trance brachten een golf van vernieuwing in de clubscene. Nationale én internationale DJ’s zorgden dag in dag uit voor de beste beats, en Amsterdam trok ineens een nieuw publiek: een dat speciaal kwam voor de muziekscène. Clubs als Escape kwamen als paddenstoelen uit de grond.

 

Ook na de jaren ‘90 wist onze hoofdstad haar imago als pionier in het club-landschap te behouden. We waren koploper met trends als EDM, en Nederlandse festivals, mega clubs en muziek evenementen zijn sindsdien dan ook internationaal bekend onder de club liefhebbers. De strijd om de titel van best club Amsterdam is sindsdien officieel begonnen.

 

En zo vind je tegenwoordig de beste clubs in Amsterdam!

Vandaag de dag is de clubcultuur in Amsterdam diverser en dynamischer dan ooit tevoren. Je vindt er voor ieder wat wils: van chique nachtclubs tot jazz bars en van rock club tot aan EDM feestjes in clubs als Escape, voor the best club Amsterdam zit je overal in de stad wel goed. Ons kleine landje is daarmee wereldwijd een populaire bestemming voor clubbers met allerlei muzikale voorkeuren, wat het levendige, inclusieve en welkome imago van Amsterdam perfect weerspiegelt.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!