Back Back Nieuws

Zesde editie Congress of European Microbiologists in Maastricht

08 juni 2015
Het 6de Congress of the European Microbiologists (FEMS 2015) vindt plaats vanaf 7 tot en met 11 juni in Maastricht. Het is een van de meest fascinerende bijeenkomsten van zijn soort en zal duizenden toonaangevende microbiologen vanuit de hele wereld met elkaar verbinden.

Over het congres
Het congres, dat georganiseerd wordt door de Federation of European Microbiological Societies (FEMS), biedt symposia en workshops van prominente internationale wetenschappers. Het doel van deze populaire tweejaarlijkse bijeenkomst is de wereldwijde gemeenschap van microbiologen een forum te bieden voor het uitwisselen van ideeën en nieuw onderzoek. De studie van onder andere moleculaire microbiologie, biodiversiteit, bioremediatie, eukaryoten en virologie is erop gericht meer inzicht te krijgen in huidige en toekomstige uitdagingen. Voor wetenschappers in de beginjaren van hun loopbaan zijn er speciale sessies over het opzetten van een bedrijf, onderwijs en loopbaanontwikkeling.

De organisator
FEMS is een federatie van 52 aangesloten verenigingen uit 36 Europese landen.  De organisatie verbindt ongeveer 30.000 microbiologen uit Europa en daarbuiten. Om de uitwisseling van kennis over microbiologie te vergemakkelijken, brengt FEMS vijf wetenschappelijke tijdschriften uit en organiseert dit populaire congres. FEMS voorziet ook in beurzen voor startende wetenschappers en de organisatoren van een microbiologie gerelateerde evenementen, zoals regionale congressen, technische workshops en niche bijeenkomsten.

De relatie met Maastricht
FEMS President Jean-Claude Piffaretti: ‘De microbiologie heeft een sterke band met Nederland; in 1673 ontwierp de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek de eerste lenzen die sterk genoeg waren om microben te kunnen zien. Met in gedacht FEMS’ veertigjarige jubileum van vorig jaar en het feit dat de Nederlandse kosmopolitische stad Maastricht Maastricht  -aan de grens van beide landen- een voor de hand liggende keuze.’ Het congres zal een groot aantal wetenschappers uit alle windstreken een indruk geven van het internationale en gastvrije karakter van de stad.

Economische betekenis 
Internationale congressen zoals FEMS vormen een belangrijke economische aanjager voor de stad Maastricht. Los van de inkomsten, zijn dit soort events van groot belang voor de werkgelegenheid  en de naamsbekendheid van de regio. Tijdens FEMS besteden de deelnemers gezamenlijk € 2.628.000,00 in Maastricht & regio*.

‘We zijn trots om dit congres van internationaal aanzien te mogen verwelkomen in onze stad. Het toont maar weer eens aan dat het MECC een perfecte accommodatie is voor dit soort hoogwaardige medische congressen. Dat de wereldwijde top van microbiologen de komende dagen in onze stad zal verblijven, is niet alleen goed voor de revenuen van hotellerie, horeca en detailhandel, het sluit ook aan bij de ambities van Maastricht als internationale universiteitsstad,’ aldus John Aarts, wethouder economie van de gemeente Maastricht.

*gebaseerd op cijfers van MECC Maastricht en NBTC Holland Marketing

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!