Back Back Nieuws

Zento organiseert volksfeest in Oosterhout

29 juli 2009
Zento organiseerde op zondag 19 juli in opdracht van gemeente Oosterhout (NB) een groots volksfeest in het kader van Oosterhout 200 jaar stad.

In 1809 verleende Koning Lodewijk Napoleon onder andere aan deze Brabantse gemeente stadsrechten. Begin 2008 werd Zento uit een vijftal inschrijvingen uitgekozen voor een presentatie van een ingezonden concept voor het volksfeest en kort daarna werd de opdracht verleend.|

Na een intensieve voorbereidingsperiode met gemeente, gemeentelijke instanties, politie en brandweer werd op zaterdag 18 juli kort na het sluiten van de zaterdagmarkt begonnen met de opbouw van het evenemententerrein. Tussen kerkdiensten en het uitgaansleven door werd middels een strakke planning het terrein ingericht. Op 19 juli, 12:00 werd het evenemententerrein opgeleverd en kort daarna opengesteld voor de bezoekers.

Concept

Het concept dat ten grondslagen lag aan dit volksfeest vereiste een herziening van de stadsrechten middels diverse testen. Speciaal daarvoor had Lodewijk Napoleon een tweetal maarschalken vooruitgestuurd. Door een volksquiz met vragen over Oosterhout (napoleonhoedje op/napoleonhoedje af), afgewisseld door diverse metingen op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen, saamhorigheid, stressbestendigheid, etc werd de geldigheid van de stadsrechten zwaar op de proef gesteld. Naast optredens van Outflow, Kort Vokaal en Djumbo vormde deze meting de kern van het middagprogramma.

Intocht Napoleon
Omstreeks half zes luidden de klokken van de Sint-Jansbasiliek en het publiek werd zenuwachtig. Vanachter deze prachtige kerk kwam een zeer indrukwekkende stoet van paarden, koetsen, huzaren, jonkvrouwen en natuurlijk Lodewijk Napoleon de Markt opgereden. Na zich te hebben opgesteld in een erehaag voor de vorst, steeg Lodewijk van zijn paard en betrad al zwaaiend en handenschuddend het podium, alwaar hij de bevindingen van zijn maarschalken vernam. Vervolgens sprak hij de Burgemeester Huisman toe en overhandigde hij hem een perkament met daarin de nieuwe stadsrechten. Als cadeau trakteerde Lodewijk Napoleon ruim 3500 bezoekers op een optreden van Van Velzen.

Fotografie: Timo Reisiger

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!