Back Back Nieuws

Zeldzaam beeldmateriaal uit de zomer van '45 in Nationaal Militair Museum

29 april 2015
In het Nationaal Militair Museum (NMM) wordt 1 mei de tentoonstelling 'De zomer van '45' geopend. De tentoonstelling is gebaseerd op het in kleur gefilmde portret van Cineast Alex Roosdorp over het dagelijks leven in Nederland in de zomermaanden direct na de bevrijding. Het NMM heeft er, in combinatie met historische objecten uit de eigen collectie, een tentoonstelling van gemaakt waarin filmbeelden, muziek en objecten een uniek moment uit de Nederlandse geschiedenis tot leven brengen. De tentoonstelling is te zien tot en met 23 augustus 2015.

'De zomer van '45' 
Cineast Alex Roosdorp fietste in de zomer van 1945 met zijn filmcamera door zojuist bevrijd Nederland. Hij legde de verwoestingen vast, maar richtte zijn camera vooral op het dagelijks leven van de bevrijde Nederlanders: woningen gebouwd in kippenhokken, kinderen spelend met achtergelaten munitie en wapens, maar ook de voorzichtige tekenen van herstel en schade. De kleurendocumentaire Herwinnen door werken, die hiervan het resultaat was, bleef meer dan vijftig jaar onopgemerkt in de archieven van EYE. In de tentoonstelling 'De Zomer van '45' zijn de meest opvallende beelden uit de documentaire, thematisch gegroepeerd en geprojecteerd op 12 grote, vrij in de ruimte hangende projectieschermen. Voertuigen, wapens, affiches en kleding uit 1945 uit de collecties van het NMM, verlenen de beelden een extra dimensie en completeren het tijdsbeeld.

Alex Roosdorp
Fotograaf en cineast Alex Roosdorp (1897-1965) maakt voor de oorlog in opdracht films en foto's, eerst in Kampen en later in Deventer. Samen met zijn vrouw Maria van den Berg vormt hij Maro-film. Na de bevrijding, in de zomer van 1945, gaat hij samen met zijn vrouw per fiets op pad om de staat van Nederland vast te leggen op 16 mm kleurenfilm. De unieke filmbeelden zijn nog nooit eerder vertoond.

EYE Filmmuseum
'De Zomer van '45' is het resultaat van een samenwerkingsverband met EYE Filmmuseum en is de eerste tijdelijke tentoonstelling in het recent geopende Nationaal Militair Museum. Vormgeving en beeldredactie van de tentoonstelling is van Jeroen de Vries. EYE vertoont de documentaire integraal op 3 t/m 5 mei in Amsterdam.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!