Zeekaas en eiwitextract van insecten. Tijdens deze events kun je ze proevenZeekaas en eiwitextract van insecten. Tijdens deze events kun je ze proeven
Back Back Nieuws

Zeekaas en eiwitextract van insecten. Tijdens deze events kun je ze proeven

03 november 2021

Van kaas van koeien die zeewier eten tot eiwitextract van insecten en de comeback van een verdwenen erwt. Morgen testen maar liefst zeven voedselondernemers hun foodinnovaties bij een tweetal evenementen. Het Waddenfestival in Leeuwarden en ImpactFest in Den Haag, die beiden op donderdag 4 november plaatsvinden. Innofest begeleidt het testen van de innovaties. Zo kunnen de ondernemers met de verzamelde feedback hun prototypes verder verbeteren op weg naar een marktintroductie.

Om de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst te kunnen voeden, is innovatie noodzakelijk. Veel ondernemers en boeren zijn hard op zoek naar innovatieve manieren om voedsel te produceren met een lagere ecologische impact. Om de kans te vergroten dat hun innovaties ook daadwerkelijk op de markt terechtkomen, begeleidt Innofest deze ondernemers bij het zo goed mogelijk testen van hun prototypes. Er wordt getest op smaak, maar ook op andere producteigenschappen, zoals de naam, het logo en de prijs. Hieronder staan we stil bij een paar voedselondernemers die morgen hun prototypes testen.

Waddenfestival

Tijdens het Waddenfestival dat morgen in De Harmonie in Leeuwarden plaatsvindt, organiseert Innofest twee live edities van Test Teevee, gehost door Wilbert van de Kamp. Bij dit format staan ondernemers direct in contact met het publiek, dat als een testpanel de verschillende producten uitprobeert en beoordeelt. Zo halen de ondernemers in korte tijd zeer waardevolle feedback op om hun producten verder te verbeteren.De ondernemers die gaan testen hebben allemaal een link met het waddengebied:

  • Eikemaheert - De comeback van een verdwenen erwt | Het Wonder van Scheemda is een doperwtje dat in de jaren ’20 en ’30 op de markt kwam als stamdoperwt. Later is het verdwenen. Gelukkig heeft ondernemer Ruurd Walrecht zaden teruggevonden en bewaard. Het is Eikemaheert gelukt om de zaden te vermeerderen en zodoende kunnen we het nu weer eten. Zie hier een minidocumentaire over het erwtje.
  • North Seaweed - Kaas van koeien die zeewier eten | Bij de productie van zeewier is geen zoetwater of schaarse landbouwgrond nodig. Ook houdt zeewier veel CO2 vast, waardoor het mogelijk is om met zeewier de methaanuitstoot bij melkvee flink te reduceren. De zeekaas van North Seaweed is gemaakt van melk van koeien die zeewier eten. De kaas en is extra gezond door het hogere aandeel Omega-3 in het voer van de koeien.

Test Teevee is onderdeel van het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ en heeft als doel om de komende jaren de gastronomie van het Waddengebied op de kaart te zetten. Het wordt mogelijk gemaakt door Innofest, Visit Wadden, Waddengroep, NHL Stenden en Waddenfonds. Zie deze pagina voor meer informatie over het project en de tests op het Waddenfestival.

ImpactFest

Met ImpactFest is Den Haag gastheer van de grootste impact meetup van Europa. In de Fokker Terminal verzamelen ondernemers, beleidsmakers en investeerders van over de hele wereld zich om kennis te maken met de nieuwste duurzame innovaties. Onder begeleiding van Innofest testen deze drie voedselondernemers hun voedselprototypes gedurende het evenement bij het publiek:

  •  Alver - microalgen als eiwitbron | Met de Golden Chlorella heeft Alver een product gemaakt dat alleen uit microalgen bestaat. Het bevat eiwitten, vitamines, mineralen, aminozuren en omega-3-vetzuren. Daarnaast is de zoetwateralg bijna smaakloos. Hierdoor is het gemakkelijk aan bijna elk gerecht toe te voegen als alternatieve eiwitbron. Alver is geselecteerd tijdens de Impact Competition van Get in the Ring.
  • Sibö - eiwitextract van insecten | Sibö is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van efficiënte, schone en duurzame voedselingrediënten op basis van insecten. Entowise Protein is het eerste 100% wateroplosbare eiwitextract van eetbare insecten dat op de markt verkrijgbaar is. Het is een ingrediënt dat gemakkelijk te verwerken is, met een neutrale smaak en geur.

Tijdens ImpactFest organiseert Innofest ook een aantal innovatietours. Hierbij kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen bij de verschillende tests en hoe deze zijn opgezet. Zie deze pagina voor meer informatie over de tests op ImpactFest.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!