XSAGA levert directeur Wageningen45: wat zijn de plannen?XSAGA levert directeur Wageningen45: wat zijn de plannen?
Back Back Interview

XSAGA levert directeur Wageningen45: wat zijn de plannen?

01 maart 2021

Sinds oktober 2020 is Thera Westerhoud namens XSAGA de nieuwe directeur van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (ofwel Wageningen45). En dat maakt nieuwsgierig. Wat kunnen we allemaal in dit bijzondere jaar van haar en haar team in Wageningen verwachten?

Hoe is de samenwerking tussen XSAGA en Wageningen45 precies tot stand gekomen?

In Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’, zochten ze een nieuwe directeur om het herdenken en vieren toekomstbestendig te maken. XSAGA werd gevraagd naar een geschikte kandidaat. Omdat ik bij XSAGA verantwoordelijk ben geweest voor diverse grote en impactvolle XSAGA-producties, zoals 100 jaar KLM, 175 jaar Nederlandse Spoorwegen en het Allerhande Kerstfestival, heeft Patrick Roubroeks (Founding Director XSAGA) mij voor deze bijzondere en eervolle functie voorgesteld.

  • XSAGA levert directeur Wageningen45: wat zijn de plannen?
    Thera Westerhoud l Fotografie > Herman Stöver
  • XSAGA levert directeur Wageningen45: wat zijn de plannen?
    Kick-off programma op 18 februari 2021 l Fotografie > Jorrit Lousberg

Wat zijn de plannen van Wageningen45 dit jaar en in de toekomst?

In Wageningen wordt dit jaar voor de 76e keer de vrijheid herdacht en gevierd. Daarmee is een unieke legacy ontstaan met lokale, regionale en zelfs (inter)nationale impact en ambities: om vrijheid tastbaar én relevant te maken voor de komende generaties. Zo maken we vanuit het nieuwe beleidsplan ToekomstVisie, als stevig fundament voor de samenwerking tussen gemeente en stichting, een start van een gezamenlijk gekozen transitie. Om dit beleidsplan concreet vorm te geven hebben we een aantal creatieve brainstorms gehad met Patrick en Marc Leurs (voormalig Strategy Director XSAGA) waar een nieuwe basisvorm uit voortgekomen is, die ik samen met mijn team in Wageningen in concrete evenementen kan gaan uitrollen.

Wat zijn hierbij de ambities?

Het doorgeven van vrijheid, gebaseerd op de fundamenten van de Tweede Wereldoorlog, blijft in alle tijden van waarde, maar de vorm waarop is aan vernieuwing toe. Zo hebben we te maken met nieuwe kaders, zoals bijvoorbeeld het feit dat de WOII-veteranen, ons rechtstreekse geheugen, ons in de komende jaren gaan ontvallen. En natuurlijk ook de huidige pandemie, die voorlopig een sturende factor zal blijven bij de uitwerking van onze plannen.

Maar deze nieuwe kaders bieden ook mogelijkheden. Het is aan ons om alle generaties vanuit kracht met elkaar te verweven en herdenken, vieren en agenderen op nieuwe wijze vorm te geven. We leven al 76 jaar in vrijheid en vrede en dat lijkt bijna vanzelfsprekend. Maar juist in de huidige tijd wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Met de blik op de toekomst kijken we naar het verleden en zoeken antwoord op de vraag: wat is vrijheid? En hoe kun jij daar persoonlijk aan bijdragen? Het thema dat in verschillende programma’s door het jaar heen te zien zal zijn is dan ook: ‘Vrijheid, jij maakt het verschil!’.

Hoe zal dat tot uiting komen?

Ons startpunt van 2021 uit zich in een hybride vorm: zowel fysiek als digitaal. Hybride geeft veel nieuwe handvatten om viering en betrokkenheid naar de 21e eeuw te transformeren. Het maakt viering, verbinding en verdieping op een grotere schaal mogelijk (zonder limiet in tijd en plaats) en het maakt Wageningen aantrekkelijk voor de nieuwe generatie.

Deze nieuwe vorm biedt ons ook de mogelijkheid om de herdenking en viering impactvol aan te pakken, ondanks de beperkingen van fysieke aanwezigheid. Zo zullen we met het productieteam van XSAGA twee live programma’s maken op 4 en 5 mei, in samenwerking met onze mediapartners NOS en Omroep Gelderland. Hierbij zullen alle traditionele en ceremoniële waarden, zoals het ontsteken van het bevrijdingsvuur, in takt blijven, maar gaan we aan de hand van ons thema ook een moderne verdiepingsslag maken. Want wie zijn de verschilmakers van nu?

Wanneer ben je tevreden?

Als de herdenking en viering op een waardige en ook veilige manier is uitgevoerd. Zodat iedereen zich gekend, gewaardeerd en herkend voelt in de aangepaste vorm, dat tevens de contouren schetst van vrijheid vieren in de toekomst.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!