XSAGA Festivals presenteert de ‘Uit & Thuismarkt’XSAGA Festivals presenteert de ‘Uit & Thuismarkt’
Back Back Nieuws

XSAGA Festivals presenteert de ‘Uit & Thuismarkt’

25 juni 2020

'Goed. Nu is het wel weer lang genoeg stil in Amsterdam geweest. Onze handen jeuken. Zinnen, klanken zinderen vanbinnen. We hielden ze in. Wekenlang.'

Met deze woorden zet Johan Fretz, schrijver, theatermaker en columnist van Het Parool, de deur naar de opening van het nationale culturele seizoen op een kiertje. De tekst van Fretz neemt de kijker vol verlangen mee langs diverse podia waar het de afgelopen maanden noodgedwongen en angstvallig stil was.

XSAGA Festivals lanceert op 1 juli het online Uitmarkt platform de Thuismarkt. Op dit platform bieden artiesten en makers een 10 tot 15 minuten durende amuse aan op hetgeen ze komend seizoen als hoofdgerecht willen uitserveren aan het publiek. Kijkers doneren een bescheiden bedrag van 2 euro en steunen daarmee hun favoriete artiest die het de afgelopen maanden vaak zonder enige vorm van inkomen heeft moeten redden. Waarmee de Uitmarkt nadrukkelijk een bijdrage wil leveren aan het in stand houden van een zo breed mogelijk en divers cultureel aanbod aan een zo breed mogelijk publiek in Nederland.

Thuismarkt

Bij de introductie van dit nieuwe fenomeen zijn al direct 25 optredens te bekijken. Van Huub van der Lubbe tot Ruben Hein. Van Hadewych Minis tot Berget Lewis. Ze zingen voluit, maar op gepaste afstand. En in aanvulling hierop zullen vele makers volgen. 

Het platform biedt een enorm podium voor een geweldig aanbod van muziek, dans, theater, boeken en beeldende kunst, van oude bekenden en jong talent. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat deze collectie van zogenaamde Thuismarkt video’s gedurende de tijd alleen maar zal groeien, waarmee nog meer kunstenaars in de gelegenheid worden gesteld hun kunsten aan een breed publiek te tonen in ruil voor een bescheiden bijdrage.

Uitmarkt

Zoals we dat gewend zijn van de Uitmarkt komen er in het laatste weekend van augustus (28, 29 en 30) ook live optredens op locatie. Deze optredens zijn omwille van de dan geldende RIVM-regelgeving slechts beperkt toegankelijk voor live publiek, maar velen daarvan zullen kosteloos worden gestreamd op hetzelfde Uitmarkt platform. Ook zal de omroep traditioneel en ruimschoots verslag doen van de diverse podia en instellingen in de stad en in het land. Alle tot dan toe betaalde Thuismarkt video’s komen in dit weekend gratis beschikbaar voor de consument die naar hartenlust kan proeven van alle voorgerechten die de afgelopen maanden op dit platform zijn uitgeserveerd.

XSAGA Festivals is ervan overtuigd dat de Uitmarkt juist nu het gezamenlijke en nationale podium kan en moet zijn voor makers, artiesten, instellingen én publiek. Je bent dit jaar evenals de 42 jaren hiervoor van harte uitgenodigd!

 

Op de foto: Patrick Roubroeks, Founding director XSAGA

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!