Back Back Nieuws

Xander Nichting, electrisch violist, treedt op voor 650 miljoen mensen

17 juni 2013
Als eerste in Nederland studeerde Xander Nichting af aan het Rotterdam’s conservatorium met als hoofdvak viool lichte muziek. Als kind reisde hij veel met zigeuners en kwam zo in aanraking met zigeuner-jazz. Dit bouwde uit naar een compleet eigen stijl waar hij tegenwoordig mee op het podium staat.
Sinds zijn afstuderen is Xander zeer actief geweest in de evenementenbranche. Zo heeft hij muziek geschreven voor de introducties van nieuwe automodellen zoals BMW, Mazda, Renault en Hyundai. Ook kledingmerken als Mexx en Benetton presenteerden hun nieuwe lijnen met Xander's muziek.

India 
Xander: ‘Een aantal jaar geleden besloot ik eens een paar bureau's langs te gaan waar ik veel voor heb gewerkt. Ik kwam toen ook bij Marc van Laere Producties. Hij vroeg mij direkt of ik op een bepaalde datum beschikbaar was. Op dat betreffende evenement heb ik acrobaten begeleid, alwaar ik weer in contact kwam met Ton Soepenberg van Poly Worldwide Entertainment. Dat was een hele leuke kennismaking. Wat later krijgt Ton een opdracht uit India om in Mumbai met acrobaten op te treden voor een enorme bruiloft. Daar heeft hij mij toen weer voor gevraagd. Ons optreden daar werd gezien (via tv) door een organisatie die een nieuwe cricket league aan het opzetten was. Deze "Indian Premier League" (IPL) moest de beste spelers in India behouden, ze wilden het een internationaal karakter geven. Voor een grootse openings-ceremonie (0:12:24 op de video)voor het eerste toernooi hebben ze Ton benaderd, waar ik dan ook weer bij mocht zijn...’

Heeft India een bijdrage in jouw carriere gehad?
‘Daar kan ik in vele opzichten ja op zeggen. Flexibel zijn qua werk en met name dingen kunnen loslaten is heel belangrijk gebleken in deze producties. Er zijn er al inmiddels 5 geweest. Maar het mooiste blijft natuurlijk het optreden zelf. Op het moment dat je de cue krijgt om het veld op te lopen onder het kabaal van een uitzinnig 60,000 koppig publiek, besef je dat er in de volgende 6 minuten ook nog eens 650 miljoen mensen in 169 landen naar je zitten te kijken. Je speelt dan ook nog je eigen muziek, echt onvoorstelbaar. Dit is toch een flink stukje van mijn staat van dienst waar ik bijzonder trots op ben.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!