7 september 2012

Word of MICE – door Rob den Hartog

Rubrieken

In Shanghai ben ik weer eens op stap met m'n klompen en molentjes. We gaan van kantoor naar kantoor, van cubicle naar cubicle. Want daar zit het Chinese MICE leven tegenwoordig, in de vorm van vooral jonge meiden en een enkele jongen. Ze hebben Engels geleerd, maar ze durven het alleen nog niet te spreken. Gelukkig word ik vergezeld door onze Chinese Wendy, die al snel het ijs weet te breken en in het Chinees alle roddels in hoog tempo met ze doorneemt. Terwijl ze steeds weer onze visitekaartjes met twee handen aanreikt, beperk ik me tot het grote dilemma: zal ik ze een klompje of een molentje geven? Stipt 12.00 uur valt het werk stil en gaan we lunchen met de manager en z'n assistenten. Geen straf hier in Shanghai.  

Niks crisis hier!
Het begrip MICE kent iedereen in de Chinese reiswereld. Alle grote -vroeger eigendom van de staat- reisorganisaties hebben er aparte afdelingen voor. En die maken een onstuimige groei door. Niks crisis hier, maar keihard werken om de groei bij te houden. In 2015, nee waarschijnlijk al in 2014 zullen er meer dan 100 miljoen Chinezen naar het buitenland reizen. Dat was de helft in 2010. Dit soort getallen doen je duizelen. 'Hoeveel mensen werken er bij jullie reisorganisatie?' 'Oh in heel China, met de branches erbij, ruim 20.000.' Als die ons nu eens elk 5 klanten stuurden.
 

De Chinese toerist is een big spender
Het gesprek van de dag gaat over het veranderende reispatroon van de Chinese toerist. Was het eerst een goedkope '10-landen-in-12-dagen' tour, staan nu begrippen als beleving, lifestyle en ontspanning centraal. En, ook niet onbelangrijk, de Chinese toerist is een big spender geworden. Prima, maar dan moeten we ze wel eerst naar Nederland zien te krijgen. Australië en Zwitserland zijn erg populaire reisbestemmingen geworden. Deze landen hebben hun aandacht verschoven naar rust, ruimte, groen en culinair. De rijke, gestresste Shanghainees wil graag bijkomen van zijn jachtige, grote stadsbestaan. Zal ik volgende keer maar biologische kaasjes en onbespoten appels uitdelen in de cubicles? En folders van kanotochten door de Biesbosch.

Rob den Hartog
Incentive Europe
rdh@incentive.nl