Word jij ook een cord-cutter zonder televisieabonnement?Word jij ook een cord-cutter zonder televisieabonnement?
Back Back Nieuws

Word jij ook een cord-cutter zonder televisieabonnement?

25 november 2020

Nederland kent steeds meer cord-cutters. Dat zijn mensen die geen abonnement voor interactieve tv meer nemen, maar enkel via het internet kijken naar streamingdiensten als Netflix, Videoland, NLZiet, Disney+, Amazon Prime en YouTube. Zij nemen enkel een internetabonnement om dit te faciliteren. Heb jij hier ook interesse in? Wat voor internetabonnement heb je dan nodig?

Waarom zou je cord-cutter worden?

Waarom zou een mens afscheid willen nemen van lineaire televisie, oftewel televisie uitgezonden volgens programmering? Dat is heel simpel: omdat je er niet of nauwelijks gebruik van maakt. Veel programma’s die op de publieke omroep uitgezonden worden zijn later terug te kijken via NPO Start. Ook zijn er streamingsdiensten waarop de programma’s van de commerciële omroepen online terug te zien zijn. Streamingsdiensten bieden het comfort van het zelf bepalen wanneer je ergens naar kijkt. Ook kun je daarmee vaak meerdere afleveringen van televisieseries- of programma’s achter elkaar kijken. Cord-cutters zijn dus mensen die eigenlijk nooit ‘live’ naar televisie kijken en voldoende hebben aan het aanbod van streamingsdiensten.

Wat zijn de verschillen tussen providers?

Ga je abonnementen voor internet vergelijken, dan kom je erachter dat de verschillen tussen de geboden snelheid flink kunnen verschillen tussen providers. Hier zit uiteraard een goede technische reden achter. De hoogste snelheden die te behalen zijn hebben betrekking op internet via glasvezel. Dat netwerk wordt nog uitgerold over het land. Mogelijk is glasvezel op jouw adres nog geen optie. Daar kom je achter door je postcode in te vullen bij het vergelijken van internetabonnementen. Kabelinternet, wat ook snel en stabiel is maar niet de topsnelheden van glasvezelinternet haalt, wordt enkel aangeboden door kabelbeheerders Ziggo, Caiway en Kabelnoord. Dan zijn er nog andere aanbieders die een lagere topsnelheid aanbieden. Dit betreft internet via DSL, de telefoonlijn. De maximale te behalen snelheden zijn daarbij redelijk beperkt.

Welke snelheid heb je dan nodig om naar streamingsdiensten te kijken?

Als je televisie via streamingsdiensten wilt kijken, heb je daar een goede en stabiele internetverbinding voor nodig. Glasvezel internet is dan de beste optie, omdat dit de hoogste snelheden biedt en het meest stabiel is. Kabelinternet is een goede tweede. DSL-internet is het minst stabiel en haalt de laagste snelheden. Toch kun je met een relatief hoge snelheid via DSL wel gewoon televisie via streamingsdiensten kijken. Maar als je met meerdere personen tegelijkertijd relatief zwaar gebruik wilt maken van dezelfde internetverbinding, kunnen er bij DSL wel afspeelproblemen ontstaan. Daarom is het raadzaam om bij een huishouden van meer dan één persoon minimaal voor kabelinternet met een downloadsnelheid 100 Mbps te kiezen.

Waarom zou je geen cord-cutter worden?

Als jij ervan houdt om programma’s meteen te kunnen zien op het moment dat ze uitgezonden worden, dan is cord-cutter worden mogelijk niets voor jou. Ook als je naar live televisie wilt kijken (bijvoorbeeld sportwedstrijden) kun je beter een televisieabonnement houden. Ben je niet zo handig met moderne techniek, is cord-cutting waarschijnlijk ook geen comfortabele oplossing voor jou.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!