Winter in het Nederlands OpenluchtmuseumWinter in het Nederlands Openluchtmuseum
Back Back Nieuws

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum

22 november 2021

Van 4 december 2021 t/m 16 januari 2022 is het Winter in het Nederlands Openluchtmuseum. De ijsbaan is terug op het entreeplein, er is een sfeervolle wintermarkt voor (last-minute) kerstcadeaus, er vinden ambachtsdemonstraties plaats, er is volop straatleven en er zijn optredens van onder meer de Bronco Brothers en historische goochelaar Janse Heijn. In de spiksplinternieuwe locatie de Ambachtenwerkplaats staat zelf maken centraal; de bezoeker kan -onder begeleiding van een ambachtencoach-  aan de slag met hout en verschillende technieken waaronder Staphorster stipwerk en zeefdrukken.

Nieuw deze Winter is de Ambachtenwerkplaats. Al meer dan honderd jaar zet het Openluchtmuseum zich in om de waarde van ambachten aan het publiek te tonen. In het museum zijn dagelijks onder meer molenaars, smeden, touwslagers, spinsters en wevers actief. In de Ambachtenwerkplaats is ook een expositie te zien, met films waar hedendaagse makers vertellen over hun ambacht en de relevantie en waarde van ambachten voor de samenleving van nu. Ambachten hebben de toekomst. Ambachtelijke werkplaatsen zijn broedplaatsen voor vernieuwing. Vaardige makers experimenteren met nieuwe technologie en verrijken hun gereedschapskist met digitale technieken. Ambachtsmensen zijn meesters in probleemoplossend denken en waardevol om te betrekken bij actuele uitdagingen rondom duurzaamheid en identiteit.

Overleven in de winter

Op tal van locaties worden winterse verhalen vertelt, over hoe men voor de komst van de moderne koelkast in de winter voedsel bewaarde (Varik), de invulling van het Sinterklaas- en Kerstfeest (Hoogmade), hoe daklozen beschutting zoeken (krotwoning, Westerstraat) en het zagen van hout (Paltrokmolen). In de bierbrouwerij wordt speciaal winterbier gebrouwen en de stroopkoker maakt ambachtelijke perenappelstroop met fruit van onze eigen bomen.

Tijdens Winter in het Openluchtmuseum zijn er diverse (gratis) instaprondleidingen, op de grote deel van boerderij Beerta is iedere dag locatietheater te zien en in de Wagenhal kunnen bezoekers de tentoonstelling Makers in Beeld. Het ambacht van nu, bekijken.

Horeca met een winters tintje

Naast bekende horecalocaties als onder meer het Canoncafé, de Poffertjeskraam uit Epe, Herberg de Hanekamp en onze ambachtelijke Frietbakkerij zijn er in het winterseizoen een aantal extra voorzieningen met een winters tintje. Op het Zaanse Plein staat een oliebollenkraam en er is koek & zopie bij de ijsbaan. Ook de reguliere kaart is aangepast met winterse lekkernijen als snert met rookworst, glühwein en warme chocolademelk.

Klik hier voor het volledige programma Winter in het Nederlands Openluchtmuseum 

Foto: Wim de Knegt

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!