Back Back Nieuws

Willemsoord ontwikkelt zich tot een bijzondere evenementenlocatie

15 januari 2013
Willemsoord ligt op een steenworpafstand van het stadscentrum van Den Helder en op slechts vijf minuten lopen van het station. Dit stadsdeel huisvest nu al een grote variatie aan publieksgerichte ondernemingen, nautische en culturele instellingen. In de komende jaren wordt aan de verdere ontwikkeling van Willemsoord gewerkt; hoogtepunt is de opening in de tweede helft van 2015 van een nieuw, bijzonder theater. Het gebied met vele historische gebouwen leent zich uitstekend om overdekte en onoverdekte evenementen te organiseren. Het maritieme karakter van de wijk geeft dan veelal een extra accent.

Mogelijkheden voor evenementen
Op dit moment herbergt het complex een aantal musea zoals het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum. Er is een kinderspeelparadijs met bowlingcentrum, een bioscoop, een nautisch kwartier en er zijn diverse horecagelegenheden. Daarenboven is er een scheepshelling, een historische scheepswerf en een museumhaven. De in het gebied gelegen jachthaven heeft via de Zeedoksluis een verbinding met de zee. In de toekomst wordt dit mogelijk een open verbinding.

Bijzondere overdekte locaties voor evenementen zijn de vele historische gebouwen zoals de voormalige constructie- annex tekenkamer, de monteurswerkplaats en plaatwerkerij, maar ook de matenloods en de zeilmakerij. Eén gebouw met een volledige hoogwaardige inventaris is zelfs geschikt als Grand Café annex restaurant.

Grootschalige evenementen in 2013
Op regionaal en op landelijk niveau sprongen in 2012 niet alleen het in juni gehouden ‘Historisch Weekend’ in het oog, maar vooral de ‘Clipper Around the World’ in de maand juli met landelijke en zelfs internationale uitstraling.

Van 20 tot en met 23 juni 2013 staan Willemsoord en de hele stad Den Helder in het teken van ‘Sail Den Helder 2013’ dat mede is verbonden aan de viering van 525 jaar Marine en 200 jaar Koninklijk. Het ‘Historisch Weekend’ staat voor 29 en 30 juni gepland.

Willemsoord
De Oude Rijkswerf Willemsoord valt onder de titel ‘complexbescherming’ van de Rijksdienst Monumentenzorg. De monumentale randbebouwing - in de periode 1995-2004 volledig gerestaureerd - en de dokken ontvingen de status van rijksmonument. Dat geeft op zich al aan dat hier sprake is van een belangrijke cultuur-historische waarde. Die waarde doet zich op diverse terreinen kennen: architectuur, ruimtelijke inrichting, industriële, militaire en maritieme geschiedenis, vaderlandse en sociale geschiedenis.

Geschiedenis
Als militair complex heeft de voormalige rijkswerf ook een geschiedenis. Ooit telde ons land meer van deze complexen, maar door aanhoudende bezuinigingen sloot de ene na de andere werf. In 1993 verhuisde de rijkswerf naar een nieuwe locatie op de Nieuwe Haven. Ongeveer 175 jaar lang gonsde het op de oude rijkswerf van de activiteiten. De overgang van zeil- naar stoomschepen en van hout naar ijzer was hier prominent zichtbaar. Fregatten zijn hier onder handen genomen, gigantische motoren zijn in revisie geweest en olietanks van binnenuit schoongemaakt. Decennia lang zwoegden en ploeterden schilders, mastenmakers, houtbewerkers, instrumentmakers en elektromonteurs hier. Dagelijks kon je het leger der wervianen zien, met het broodtrommeltje achterop de fiets.

Bezinning en overpeinzing
En toen werd het stil op de Oude Rijkswerf Willemsoord. De lichten gingen niet meer aan. Duisternis daalde neer tussen de hoge muren en dekte de bewogen geschiedenis toe. Maar de stille leegte, waarin het complex zich hulde, creëerde tevens de ruimte voor bezinning en overpeinzing. Het besef daagde dat Den Helder in het bezit was van een kostbare schat: de Oude Rijkswerf Willemsoord. Nog los van de bijzondere architectonische waarde herbergt dit complex een historie die zijn invloed in vele richtingen heeft doen gelden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!