Back Back Nieuws

Westergasfabriek doet mee aan Open Monumentendag Amsterdam

26 augustus 2010
Dit jaar doet Westergasfabriek voor het eerst mee met Open Monumentendag Amsterdam op zaterdag 11 en zondag 12 september. Tussen 12.00 en 17.00 uur staan de deuren van de magistrale Gashouder en de imposante Zuiveringshal open voor bezoekers.

GPS tours
Speciaal voor én door kinderen worden geheime sluiproutes door de krochten van de Gashouder georganiseerd. Er zijn GPS tours over de architectuur en de historie beschikbaar. Ook kan iedereen met een moderne mobiele telefoon via de QR Parklezer de monumenten op een hele nieuwe manier gaan bekijken.

Gratis rondleidingen en tentoonstellingen
Vanuit de Gashouder worden om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 gratis rondleidingen gegeven. In KunstEnHuis is een verkooptentoonstelling van Arjen Veldt, de vaste fotograaf van de Westergasfabriek. Arjen Veldt is veelgevraagd fotograaf van monumenten en gespecialiseerd in avondfotografie en panorama’s. In de grote ronde Gashouder is de informatiebalie ingericht, waar bezoekers zich kunnen melden.

Industrieel monument
De Westergasfabriek wordt gerekend tot één van de belangrijkste 19de eeuwse industriële monumenten van Nederland. De fabriek werd tussen 1883 en 1885 onder architectuur van Isaac Gosschalk gebouwd in een rijke stijl die de Hollandsche Neorenaissance wordt genoemd. De fabriek maakte gas uit kolen en was strategisch gelegen tussen water, spoor en toegangswegen. Het gas werd aanvankelijk gebruikt voor stadsverlichting, later ook voor Amsterdamse huishoudens. In 1967 werd de gasproductie, na de vondst van aardgas in Slochteren, gestaakt. Tot 1992 werd het Westergasfabriekterrein voornamelijk gebruikt door het Gemeentelijk Energie Bedrijf voor reparatie en opslag.

Over de Open Monumentendag Amsterdam
Op 11 en 12 september is het voor de 24e keer Open Monumentendag Amsterdam, een unieke kans om binnen te kijken bij bekende en minder bekende gebouwen waar je normaal niet zomaar naar binnen kan. 64 monumenten openen een weekend lang gratis hun deuren voor het publiek. Het thema dit jaar is ‘de smaak van de 19e eeuw’. Aan de hand van drie verhalen uit de tijd, speciale routes en talloze activiteiten kan de bezoeker de smaak van de 19de eeuw tijdens Open Monumentendag Amsterdam zien en beleven. De negentiende eeuw was een tijd van bloeiende industrie, een uitdijende stad en een bonte bouwstijl. Meer informatie: openmonumentendag.amsterdam.nl/

Foto: stedelijkinterieur.com

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!