Werkspoorkathedraal valt in de prijzenWerkspoorkathedraal valt in de prijzen
Back Back Nieuws

Werkspoorkathedraal valt in de prijzen

17 november 2017

De veertiende editie van de Rietveldprijs 2017 werd uitgereikt aan MONK architecten voor het project Werkspoorkathedraal. Casper Schuuring nam de prijs in ontvangst van juryvoorzitter Jacq. de Brouwer. Ook de RTV Utrecht Publieksprijs werd uitgereikt door de directeur van RTV Utrecht, Paul van der Lugt, aan MONK architecten voor de transformatie van de Werkspoorkathedraal. Dit project had een meerderheid van de publieksstemmen ontvangen en werd daardoor ook de publiekswinnaar van deze editie.

Oordeel van de jury

Juryvoorzitter Jacq. de Brouwer lichte het oordeel van de jury toe. De transformatie van de Werkspoorkathedraal viert de leegte, en biedt de broodnodige ademruimte in de steeds drukkere stad. De jury vindt het een groots gebaar om deze ruimte aan het publiek aan te bieden en prijst de vrijheid die de fabriekshal biedt en het lef van de architect om een stap terug te doen. Met de herbestemming van de Werkspoorkathedraal is een kiem gezaaid voor de verdere ontwikkeling van het gebied. De leegte van het gebouw is een belofte aan de stad, waar nog zoveel kan gebeuren. Het is die belofte die de doorslag geeft om de Rietveldprijs 2017 toe te kennen aan de Werkspoorkathedraal.

Transformatie tot evenementlocatie

De Werkspoorkathedraal is een voormalige fabriekshal die getransformeerd is tot evenementenlocatie. Het is wat je noemt een kathedraal: een gigantische open ruimte, indrukwekkend door zijn hoogte en de lichtval, het patina op de metalen spanten, maar vooral door de weldadige leegte. Een plek voor bezinning, om de drukte van de stad te ontvluchten en op adem te komen. Tegelijk biedt de hal, herbestemd tot evenementenlocatie, ruimte aan allerhande activiteiten: concerten, beurzen, feesten.

Oorspronkelijke inrichting is nog intact 

In plaats van de hal vol te bouwen, is de leegte gekoesterd. De oorspronkelijke inrichting is intact gelaten en met respect voor de geschiedenis aangepast aan de eisen van deze tijd. Het oude glas is simpelweg in nieuwe profielen gezet, en er is een nieuwe betonvloer gemaakt. Details zoals de ‘rafelige’ dilatatievoeg in de betonvloer geven een hedendaagse draai aan het interieur. Door toevoeging van een doos van glas en staal, die half in de hal is geschoven, is extra gebruiksruimte gecreëerd; hierin zijn acht werkstudio’s gevestigd. De ingrepen zijn trefzeker gedaan, het geheel oogt rustig en vanzelfsprekend.

Nieuwe initiatieven

Nu de hal heropend is, ontstaan aansluitend op de activiteiten die er plaats vinden allerlei nieuwe initiatieven in de buurt; in het Transformatorhuis komt een theater, in de Spuiterij een café, ondertussen wordt gewerkt aan plannen voor de rest van het gebied. De voormalige Apparatenhal is de motor geworden voor een nieuwe stedelijke ontwikkeling.

Grote opkomst in Werkspoorkathedraal


Ruim175 aanwezigen waren tijdens deze Rietveldprijsuitreiking aanwezig in de fabriekshal. Het is de traditie van de Rietveldprijs om, indien mogelijk, de prijs uit te reiken in het prijswinnende gebouw. Dit is nadrukkelijk geen criterium voor de jury bij het kiezen van een winnaar, maar het toeval wil dat de Werkspoorkathedraal zich hier natuurlijk bij uitstek voor leent. Ter afsluiting werd in het Werkspoor Café De Leckere een borrel op de winnaars gedronken.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!