11 december 2009

Wereldmuseum straalt vooroorlogse grandeur uit van Rotterdam

Bakken vol kritiek kreeg directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum. Te commercieel, de kunst wordt verkwanseld en de dreiging van een zogenaamd 'Cafeum'. Wat daar mis mee is weet ik echt niet. Waarom zou je zo'n mooi gebouw niet gebruiken voor evenementen? Waar kunstlievend Nederland met argusogen kijkt naar het vernieuwde Wereldmuseum zag High Profile vooral een fantastisch gerenoveerd gebouw dat de Rotterdamse grandeur van voor de oorlog uitstraalt.

Gelegen aan de Willemskade en de schattige Veerhaven is dit misschien wel het mooiste plekje van Rotterdam. Uitkijkend op de Maas en de Erasmusbrug waan je je weer even in de 19e eeuw toen Rotterdam uit de schaduw van Amsterdam kroop en de groeiende haven veel welvaart bracht.

Bon ton

Tijdens de opening afgelopen woensdag was de culturele elite van Rotterdam dan ook ruimschoots aanwezig en van kritische geluiden op de renovering was niets te merken, al kan dat aan de bon ton van het gezelschap gelegen hebben. Nou was iedereen dan ook reuze benieuwd naar de verzamelde collectie van kunstschatten uit Oceanië en de indrukwekkende verzameling Tibetaanse en Boeddhistische kunst. In het museumgedeelte was het dringen voor de vitrines vol met exotische kunstschatten.

De renovering heeft een hoop geld gekost en dat geld moet terug verdiend worden. Daarom stelt museumdirecteur Bremer grote delen van het museum beschikbaar voor evenementen. De sociëteitsruimte op de eerste verdieping is omgebouwd tot een enorme balzaal voor grote gezelschappen. De overeenkomst met De Hermitage is snel gemaakt al is het grote verschil dat de aankleding in het Wereldmuseum warmer is. Op de begane grond is het restaurant en de wijnbar gevestigd waar topkok Cees Helder woensdag al een voorproefje gaf van zijn heerlijke gerechten. Gerechten die meer dan redelijk geprijsd zijn na een vlugge blik op de kaart. 

Slimmigheidje

De financiële constructie van het museum is bijzonder te noemen. Niet alleen moeten de opbrengsten van het restaurant en de zaalverhuur er voor zorgen dat het museum zwarte cijfers kan draaien, die winst wordt dan ook nog eens als 'goed doel' aan het museum geschonken waardoor er weer minder belasting afgedragen hoeft te worden. Een slimmigheidje waarmee het museum gefinancierd hoopt te worden.

De locatie is in ieder geval geweldig. In de beschikbare ruimtes voor evenementen heb je altijd het uitzicht op de Erasmusbrug, het Unilever gebouw en natuurlijk de Maas. En Rotterdam hoeft niet bang te zijn dat het Wereldmuseum verandert in een 'partycentrum'. Daarvoor is het simpelweg te stijlvol. Een absolute toplocatie voor evenementen!