Wereldberoemd Narrow House exclusief in DelftWereldberoemd Narrow House exclusief in Delft
Back Back Nieuws

Wereldberoemd Narrow House exclusief in Delft

10 juli 2019

Narrow House van Erwin Wurm komt naar Nederland dit najaar. Speciaal in het Gouden Eeuw themajaar toont de internationaal befaamde kunstenaar zijn monumentale 'huis' exclusief in de Oude Kerk in Delft. Voor het eerst in Nederland – en tegelijk voor het laatst in Europa – kan iedereen daar vanaf 12 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 het absurdistische huis komen bekijken én betreden. Daarna wordt het kunstwerk opgenomen in de West Collection, Philadelphia, PA, VS. Narrow House komt op initiatief van expositieruimte 38CC naar Delft en vormt de eyecatcher van de gelijktijdige manifestatie Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon).

Expositieruimte 38CC haalt Narrow House exclusief naar Delft. Aanleiding is het Gouden Eeuw themajaar en de overzichtstentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft. Erwin Wurm (1954) is groot fan van de schilderijen van Pieter de Hooch en tijdgenoten. Beide kunstenaars zijn meesters van het alledaagse in hun eigen tijd. Alleen Wurm geeft ook kritisch commentaar. Zo maakt hij met zijn geestige, zwaarlijvige autosculpturen (Fat Cars) het verband zichtbaar tussen consumptie, rijkdom en macht. Zijn keuze voor alledaagse onderwerpen en gebruiksvoorwerpen maakte de Oostenrijkse kunstenaar wereldberoemd.

Narrow House

Narrow House is een absurdistische versie van het geboortehuis van Wurm en is exact even lang en hoog (16 meter lang en 7 meter hoog). Om de benauwdheid van zijn opvoeding en de tijd waarin hij is opgegroeid voelbaar te maken, heeft hij het extreem smal gemaakt (138 cm). Niet alleen het huis zelf, maar ook alles wat erin staat. Tot en met de badslippers voor het smalle bad. Narrow House is zo vormgegeven dat je er als bezoeker precies inpast. Dat maakt het betreden van het huis tot een unieke ervaring. Eerder was Narrow House een blikvanger op de Biënnale van Venetië (2011). Deze zomer staat het kunstwerk in de Chapelle du Centre de la Vieille Charité in Marseille te Frankrijk.

Wurm verheugt zich op de tentoonstelling in de Oude Kerk in Delft: 'Het is een bijzonder contrast, Narrow House te midden van de imposante architectuur van de Oude Kerk. Ademt de kerk nog helemaal de sfeer van Pieter de Hooch en zijn tijdgenoten.' Narrow House herinnert vooral aan de benauwde naoorlogse jaren in Oostenrijk. Het kunstwerk krijgt een plek naast het graf van Johannes Vermeer. 'Een grote eer!', aldus de kunstenaar.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!