Welkom terug op kantoor! Hoe gaan we verder?Welkom terug op kantoor! Hoe gaan we verder?
Back Back Nieuws

Welkom terug op kantoor! Hoe gaan we verder?

13 juni 2021

Veel organisaties bereiden zich voor op de hervatting van de ‘normale’ werkzaamheden. Na de zomer kan iedereen weer naar kantoor, maar hoe organiseer je dat? En hoe betrek je alle medewerkers? Erik Peekel van Aaaaha! Bureau voor Live Communicatie vertelt wat het oplevert om een Terugkomdag te organiseren. Aanstaande dinsdag, 15 juni, kun je deelnemen aan een online talkshow over Hybride Werken.

De afgelopen anderhalf jaar hebben veel bedrijven, organisaties en vooral ook medewerkers gezocht naar hoe zij werkzaamheden op een goede en productieve manier konden uitvoeren. Werken vanuit huis, vergaderen via beeldschermen, voor de een werkt het prima, bij de ander kan het een gevoel van isolement en onzekerheid veroorzaken.

  • Evenement Terugkomdag - Erik Peekel
    Erik Peekel - Fotografie > Paul de Graaff
  • Terugkomdag - Illustratie > Wandverslag.nl
    Illustratie > Wandverslag.nl

Behoefte aan samenkomen, informeel contact en structurele informatie

‘Nu steeds meer mensen een coronavaccinatie hebben ontvangen, zullen ook de kantoren weer opengaan. Ruim 70% van alle kantoorwerkers wil óók blijven thuiswerken. Veel organisaties geven hun kantoren een clubhuisfunctie. Je werk doe je thuis; met elkaar afstemmen doe je op kantoor. We gaan niet terug naar het oude normaal. Een Terugkomdag is een must om afspraken te maken en ook om het moment te vieren’, begint Peekel enthousiast. ‘Je wil namelijk niet dat iedereen bij terugkomst direct weer met zijn neus in de spreadsheets of tabellen duikt. Mensen hebben behoefte om elkaar echt weer te zien, terug te blikken en nieuwe werkafspraken te maken. Wij helpen om van de Terugkomdag een inhoudelijk feestje te maken.’

Duidelijke afspraken maken

Erik Peekel: ‘We bieden een inhoudelijk, actief programma. In kleine teams bespreken we waar we nu staan, waar we vanaf willen, waar we meer van willen en waar we naar toe willen. En wat komt daar allemaal bij kijken. Dezelfde onderwerpen worden in elk team besproken, onder leiding van de eigen leidinggevende. Wij bieden het format en de workshop voor de leidinggevenden. Op de Terugkomdag blikken de teams terug op het thuiswerken en maken nieuwe werkafspraken, heel concreet: wie werkt wanneer, wat verwachten we van elkaar, voelt iedereen zich wel weer veilig in een kantooromgeving? Wat kunnen we met elkaar afspreken om bij iedereen een goed gevoel te creëren?’

Verse aardbeien met slagroom

‘Wij bieden heel prettige acteurs die voor een warm welkom zorgen. Zonder lolbroekerij geven zij persoonlijke aandacht. Zij verzorgen rondleidingen, brengen activiteiten onder de aandacht en gaan rond met verse aardbeien met slagroom. Zij maken van de Terugkomdag een feestje, een bijzonder moment’, gaat Peekel verder.

Teamgevoel versterken

Het vaststellen waar iedereen mee bezig is, het maken van nieuwe plannen en het teamgevoel versterken, werkt veel beter wanneer je met elkaar fysiek bewust aanwezig bent en de aandacht voor elkaar neemt. Aaaaha! ondersteunt en organiseert zo’n Terugkomdag met zes beproefde formats, met ervaren gespreksleiders of met tekenaars om dat proces via een Wandverslag vorm te geven en die dynamiek en resultaten vast te leggen. ‘Centraal staat dat de medewerkers vertrouwen en zin hebben om weer op een veilige manier aan de slag te gaan’, besluit Peekel.

Webinar

Op 15 juni om 10.00 uur organiseerde Aaaaha! de online talkshow ‘Terug naar kantoor – Hoe organiseer je dat?’ Wiesje ten Hoor, head of people development bij PostNL, vertelt hoe hybride werken eruit gaat zien op het nieuwe hoofdkantoor van PostNL. Kamille Kres, trainer en programmamaker bij Acteursbureau Kapok, vertelt hoe je je mensen activeert voor Hybride Werken. Kijk hier het webinar terug. 

Kijk hier voor meer informatie over de Terugkomdag.

Door > Rob van Hilten

Foto > Paul de Graaff

Illustratie > Wandverslag.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!