Back Back Nieuws

Welcome to The Village slacht koe voor 1.400 maaltijden

28 april 2015
Logisch en lekker, dat is het streven van het culinaire programma van festival Welcome to The Village. Daarom wordt er gewerkt met lokale cateraars en producten uit de regio. En met Janneke: de koe die is gekocht en wordt geserveerd tijdens het festival.

Janneke
‘Janneke is het beste stuk vlees dat we konden vinden’, vertelt culinair programmeur Stephanie Kemper. ‘Ze leeft niet 365 dagen in een ligboxstal van een megaboerderij en komt gewoon hier uit de buurt. Janneke graast op een stuk kruidenrijke weidegrond, bij Jaring Brunia in het Friese dorpje Raerd.’ Jaring Brunia boert hand in hand met de natuur. Daarbij laat hij de koeien en de natuur zoveel mogelijk het werk doen, waardoor de koeien zo’n negen maanden per jaar in de weide grazen.

Janneke is een onvruchtbare koe, en dus geeft ze geen melk meer. Voor de boer is Janneke daarom niet rendabel maar voor het festival en kok Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos in Leeuwarden wel. Schaafsma en het festival kochten samen de koe, waarvan meer dan veertienhonderd maaltijden worden gemaakt. Van de koe wordt alles gebruikt, op de hersenen na. Een voorbeeld daarvan is de ‘plateau kannibaal’, een gerecht met lever, nieren en hart.

Boer, kok, festival
Met Janneke laat Welcome to The Village zien hoe een logische voedselketen kan werken: een keten waarin boer, kok en festival profijt hebben van een dier dat een goed leven heeft gehad.

Welcome to The Village vindt van 17 tot en met 19 juli plaats vlak buiten Leeuwarden. Onder meer dEUS, Typhoon, The Growlers, Jungle By Night en DeWolff zijn al bevestigd voor het in totaal 85 acts tellende programma.

Foto: Hans Jellema

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!