‘Welcome to another edition of Comfortzone!’‘Welcome to another edition of Comfortzone!’
Back Back Column

‘Welcome to another edition of Comfortzone!’

07 juli 2020

Q2 2020: evenementen zijn geschrapt of verschoven, op de toog in populaire bars en restaurants hebben zich lagen stof gevormd, professionals van velerlei vakgebieden hebben noodgedwongen thuis ervaren hoe waardevol docenten zijn. 

De wereld is veranderd… in een hoger tempo dan ooit. Veel mensen reageren angstig of ongelukkig als er veranderingen op komst zijn. Waarom zullen velen, als dat wat veilig en bekend was niet langer vanzelfsprekend is, wachten tot alles weer terug is bij het oude, terwijl anderen zich juist enthousiast verheugen op nieuwe mogelijkheden?

Wat maakt het zo moeilijk om te veranderen?

Een sleutel ligt op het gebied van de zogenaamde ‘comfortzone’; een mentale zone waarbinnen de grijze knarren van ‘veiligheid en comfort’ zich te goed doen aan herhaling, voorspelbaarheid en impasse. Terwijl búiten de comfortzone de jonge wulpse nieuwkomers van ‘onbekend en onvoorspelbaar’ naar je lonken en onzekerheid, spanning en vraagtekens in je hoofd rondstrooien, gecombineerd met dat verlangende gevoel van ‘ja maar/wat nou als..?’.

Yep.. deze ‘comfortzone’ is een mentaal inside-the-box gebied wat grenst aan dat andere gebied: de outside-the-box zone. Op deze grens wordt in jouw brein continue een strijd gestreden tussen de bekende veiligheid of het grote onbekende.

Wat gebeurt er als je buiten je comfortzone komt?

Dan komen emoties als enthousiasme, blijheid, onzekerheid, verdriet of angst om de hoek kijken. Heb je ooit een opdracht gekregen waarbij je vrijwel direct nerveus werd, maar dat dit achteraf heel erg meeviel? Of heb je wel eens uit angst nee gezegd tegen een klus? In mijn leven hebben juist díe ervaringen waar mijn ‘buikgevoel’ flink tegensputterde en waar ik toch JA tegen zei, mij het meeste gebracht.

Waar komen die angsten vandaan?

Enkele angsten, zoals angst om te vallen of angst om te sterven, zijn aangeboren. Handige emotionele kaders, zodat als je over de rand van een afgrond leunt, je angst voelt, waardoor je daar snel wegkomt. Andere angsten zijn na je geboorte aangeleerd, aangepraat of geconditioneerd; de meeste tussen je 8e en 14e levensjaar. Sindsdien blijven deze mentale kaders onaangeroerd in je comfortzone sudderen omdat jij vergelijkbare situaties van toen blijft mijden. Hierdoor worden ze niet opnieuw getoetst of ze nog steeds terecht zijn, terwijl jij wel ouder, wijzer en sterker bent geworden. Angsten kunnen door de tijd heen veranderen of vervagen maar beperken ons de gehele periode wel in daadkracht, ontwikkeling, creativiteit, geluk, energie en passie. Dus ja, ‘Men lijdt het meest voor het lijden wat men vreest’.

Hoe doorbreek ik deze kaders en wat levert het me op?

Een helder doel stellen, nieuwe kansen zien of sterke ambities hebben helpen om intrinsiek gemotiveerd buiten je comfortzone te stappen. Onvoorziene of gedwongen omstandigheden als een veranderende wereld, ingestorte business, gezondheidsproblemen of een nieuwe relatie kunnen dit proces, soms gepaard met pittige emoties van weerstand, flink versnellen. In mijn werk is het de uitdaging om bij ieder individu de comfortzone uit te breiden met nieuwe kennis en positieve emoties; veelal eindigen sessies met blikken van opluchting, dankbaarheid en gelach. Dit gevoel noem ik verwondering; in mijn ogen de mooiste emotie op onvoorwaardelijke liefde na. En iedereen is anders dus nee, het is niet gemakkelijk om mensen te motiveren buiten hun comfortzone te stappen, want anders zou mijn baan er ook niet zijn. Gelukkig maar want ik heb de mooiste en wellicht meest dankbare baan die er is.

Daag jezelf uit

Stap eens écht outside-díe-box gevuld met de grijze knarren van ‘veiligheid en comfort’! Omarm dat gevoel van onzekerheid wat je al jaren mijdt en leer of deze (oude) emotie nu nog steeds terecht is. Immers, daar waar je onzekerheid voelt, daar ligt jouw groei.

Tip: zoek of creëer een ‘veilige’ groep waarbinnen je ongestraft fouten kunt maken, eventueel begeleid door een ervaren facilitator. Zo’n veilige groep kan je een flinke boost geven omdat het enthousiasme, het plezier en de positieve kracht van verwondering met elkaar wordt beleefd plus dat het bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van ieder individu. Dit teamgevoel wordt in ieders brein gegraveerd als positief moment; iets om met een warm gevoel en glimlach aan terug te denken.

Durf jij het aan om kaderloos te denken en te gaan doen? Dus eens écht buiten jouw comfortzone te stappen om af te rekenen met interne emotionele belemmeringen die je weerhouden van groei, creativiteit en succes? Laten we elkaar verwonderen, we verdienen het. Ik hoor graag jouw ervaringen of contact me voor een kaderloos gesprek…

Door >Jean-Marc Bilderbeek

Jean-Marc Bilderbeek is personal coach, keynote spreker en begeleidt hij executives en TEDx sprekers in presentatietechnieken. Tevens stimuleert hij persoonlijke ontwikkeling en groei door tijdens high impact trainingen en spetterende workshops mensen te enthousiasmeren en te motiveren om buiten hun comfortzone te stappen. Zijn motto: ‘Ga Kaderloos, omdat échte groei buiten je comfortzone ligt’. Meer informatie vind je op www.kaderloos.nlwww.smoothieclub.nl en op www.speakersacademy.com/nl/spreker/jean-marc-bilderbeek

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!