Back Back Nieuws

Weense straatkunst in winkelstraat Den Haag

10 mei 2013
Impressies van Wenen in Den Haag. Dat ervaren voetgangers in de winkelstraat Hoogstraat in Den Haag van 16 tot en met 27 mei aan de hand van zeven grote displays met aan weerszijden foto’s van typische Weense bezienswaardigheden. De afbeeldingen beelden de zintuigen horen, zien, voelen, ruiken en proeven uit. Naast de billboards komen sculpturen te staan van de Amerikaanse kunstenaar Mark Jenkins, bekend van zijn zogenaamde ‘plakbandsculpturen’ van plastic mensen die op een of andere manier het straatbeeld sieren.

De kunstenaar heeft de sculpturen speciaal voor deze actie gemaakt en ze worden op een ludieke wijze ingezet. Zo is bij het display met een grote cake een tafel geplaatst waarop iemand met zijn gezicht in een Weense Sachertaart ligt en bij de foto van een Lipizzaner paard geeft een jongetje een wortel aan het paard. Een promoteam deelt flyers uit met informatie over de actie. De actie is een initiatief van het verkeersbureau WienTourismus die het concept verleden jaar oktober met veel belangstelling in Milaan introduceerde.

Glimlach
Op de foto’s staan onder meer afbeeldingen van de bekende Stephansdom, de Naschmarkt, een van de populairste attracties in Wenen, de Kus van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt, de wijngaarden aan de rand van de stad, de Lipizzaner paarden van de Spaanse Rijschool en het reuzenrad in het Praterpark van waaruit men een geweldig uitzicht over de stad heeft. De levensgrote poppen zijn gemaakt van transparant verpakkingstape en gehuld in kledingstukken. Kunstenaar Mark Jenkins uit Washington noemt zich wel eens een beeldhouwer met plakband en hoopt op zijn minst dat zijn poppen bij voorbijgangers een glimlach om de mond zal toveren.

De beste stad
Voor het vierde achtereenvolgende jaar is Wenen uitgeroepen tot de beste stad om in te wonen door het consultancy bedrijf Mercer dat ieder jaar een onderzoek doet naar de leef kwaliteit van 221 steden wereldwijd.  In 2012 boekte de stad een record qua aantal toeristische overnachtingen: 12,3 miljoen, een stijging van 7,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal toeristen wereldwijd dat Wenen in 2012 bezocht bedroeg ruim 5,6 miljoen en het aantal Nederlanders 85.140, een stijging van 5,1 procent.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!