Back Back Nieuws

Weekend van de wetenschap in Beeld en Geluid

02 oktober 2014
Het eerste weekend van oktober (4 en 5 oktober) staat in het teken van wetenschap en technologie. Beeld en Geluid ontrafelt een aantal geheimen van veelgebruikte technieken die zó uit de grote film- en televisiestudio's komen, zoals chromakey en stop motion. Bovendien kunnen bezoekers live getuige zijn van en meewerken aan onderzoek, uitgevoerd door pop-up wetenschappers dr. John Ashley Burgoyne en dr. Ad Vingerhoets. 
Zowel dr. Burgoyne als dr. Vingerhoets doen tijdens het weekend onderzoek naar het geheim van het succes van Bohemian Rhapsody van Queen. Hoe komt het toch dat dit nummer steevast op nummer 1 eindigt in de NPO Radio 2 Top 2000? Het resultaat van deze onderzoeken wordt bekend gemaakt tijdens het Top 2000 Symposium op 20 november aanstaande.

Wetenschap live
Musicoloog Burgoyne onderzoekt wat de kenmerken zijn van een liedje dat 'blijft hangen'. Hij ontleedt zaterdag 4 oktober het Queen-nummer en onderzoekt met publiek wat het meest herkenbare stukje is. Dr. Burgoyne heeft een speciale game ontwikkeld om dit te kunnen onderzoeken: Hooked. Deze game kan gespeeld worden en Dr. Burgoyne geeft uitleg over het belang en de toepassingsmogelijkheden van zijn onderzoek.

Doctor Ad Vingerhoets, professor klinische psychologie aan de Universteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar hoe muziek ons verdrietig of vrolijk maakt. Zondag 5 oktober komt hij met zijn team psychofysiologisch onderzoek doen. Dat is onderzoek waarbij je lichamelijke reacties meet. Vandaag kijkt hij naar de lichamelijke reacties die het luisteren naar het liedje Bohemian Rhapsody oproept. Gaat het hart sneller kloppen? Verandert de bloeddruk en wat gebeurt er in je gezicht? Dat wordt allemaal gemeten. Hij probeert daarmee een lichamelijke verklaring te vinden van het enorme succes van het liedje en waarom het in de NPO Radio 2 Top 2000 altijd maar weer op 1 staat.

Achter de schermen
Ook kunnen bezoekers zich verdiepen in de technieken achter een chromakey-wand, zelf een animatefilm maken door middel van stop motion techniek en werken met de high speed camera. Professionals geven uitleg wat er gebeurt bij die technieken en hoe ze worden gebruikt in de televisiestudio's. Vervolgens kunnen ze er zelf mee aan de slag.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!