We Are the Thousand: documentaire over het wonder van CesenaWe Are the Thousand: documentaire over het wonder van Cesena
Back Back Nieuws

We Are the Thousand: documentaire over het wonder van Cesena

09 augustus 2021

In 2015 werd een filmpje van 1000 Italiaanse rockfans wereldnieuws. Ze vormden een enorm orkest dat op een groot veld nabij het stadje Cesena het Foo Fighters-nummer Learn to fly ten gehore bracht. Hun boodschap aan de band uit Seattle: Kom naar Cesena, kom hier optreden. Het project werd vastgelegd voor een documentaire.

 

Honderden drummers, bassisten, gitaristen en vocalisten

Het bleef niet bij dat filmpje (intussen ruim 57 miljoen views) en een Foo Fighters-show in Cesena. De 1000 muzikanten, die onder leiding van initiatiefnemer Fabio Zaffagnini het onmogelijke mogelijk maakten, treden nog steeds op onder de naam Rockin'1000. De documentaire brengt vooral de enorme logistieke uitdaging in beeld. Niet alleen om honderden drummers, bassisten, gitaristen en vocalisten via een aanmeldingsprocedure bij elkaar te krijgen op een veld in de regio Emilia-Romagna, maar ook om ze gelijktijdig te laten spelen. Het nam allemaal meer dan een jaar in beslag.

 

 

Verzekering

Zaffagnini was onzeker over alles. Wat als de opnames in de soep liepen, wat als Foo Fighters het niks zou vinden? Er was geen enkele garantie dat het goed zou komen. Over verzekering gesproken: hoe moest dat met al die apparatuur, onder wiens verzekering vielen die voor de duur van de opnames? De omgang was, zoals te verwachten bij een groep gelijkgestemden, broederlijk - iedereen kon zijn instrument alleen laten tijdens de pauzes. Niemand hoefde het woord aansprakelijkheidsverzekering in de mond te nemen. Dan de technische

problemen. Het aantal koptelefoons en microfoons was beperkt. En hoe laat een dirigent een spontaan verzameld rock-orkest 'strak' spelen?

 

Zelfde aanpak als een festival

De organisatie vergde eenzelfde aanpak als die van een festival. Geluidstechniek, tenten, crew, parkeerplaatsen, een uitkijktoren (voor de dirigent) en catering. Aan het eind van de middag, met ondergaande zon, geschiedde het wonder. Het nummer Learn to fly werd gespeeld door een massa mensen waarin gedurende de dag de nodige vriendschappen waren ontstaan. De timing van met name de drummers werd bepaald door een soort stoplicht dat als metronoom diende. Drones legden het geheel smaakvol vast.

 

Dave Grohl tot tranen toe geroerd

Op de spannende dag dat het filmpje verscheen, werden Zaffagnini en zijn vele vrienden niet teleurgesteld: hun versie van Learn to fly en de uitnodiging werden niet alleen talloze malen bekeken en gedeeld, maar in acht genomen door Foo Fighters: frontman Dave Grohl reageerde vrijwel direct - tot tranen toe geroerd - en enkele maanden later traden zij op in een voor hun doen bijzonder klein zaaltje in Cesena. We Are the Thousand is een inspirerende, ontroerende documentaire over iets dat een wonder genoemd mag worden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!